Прекините во понудата ја зголемија цената на нафтата во близина на 49 долари

2016-05-17 00:40

Цената на нафтата во понеделникот на меѓународните пазари се доближи до 49 долари, поддржана од страна на честите прекини во снабдувањето од Нигерија и објавата на американската инвестициска банка Голдман Сакс за завршување на периодот на прекумерна понуда. На лондонскиот пазар цената на суровата нафта...

Неделен преглед – Доларот зајакна втора недела по ред

2016-05-15 23:09

На меѓународните валутни пазари минатата недела доларот зајакна, втора последователна недела, поради знаците на јакнење на американската економија, но и поради можноста за интервенција на јапонските власти на кои не им одговара силен јен. Доларот во однос на јапонската валута минатата недела се зголеми...

Извештајот на IEA ја зголеми цената на нафтата на ниво од 48 долари

2016-05-12 22:26

Цените на нафтата во четвртокот на меѓународните пазари се доближија до нивото од 48 долари откако последниот извештај на Меѓународната агенција за енергетика (IEA) укажува на намалување на јазот помеѓу понудата и побарувачката за нафта. На лондонскиот пазар цената на нафтата се зголеми за 32...

Референдум за напуштање на ЕУ сакаат речиси половина од граѓаните на 8 големи членки

2016-05-11 22:27

Речиси половина од гласачите во осум големи земји-членки на ЕУ сакаат да гласаат за членството во ЕУ, како што Британците кои за тоа ќе одлучуваат на референдум следниот месец, покажува испитувањето на јавното мислење. Испитувањето на агенцијата Ипсос Мори, објавена во понеделникот, покажа дека...

Јенот ослабе по новите предупредувања од Јапонската влада

2016-05-10 23:15

Јенот во вторникот на меѓународните девизни пазари падна на најниско ниво во однос на доларот во последните две недели откако јапонските власти повторно предупредија дека би можеле да интервенираат со цел слабеење на јенот. Во тие околности, на вредноста на доларот се зголеми за...

Цените на нафтата паднаa и покрај пожарите во Канада во фокусот повторно e вишокот на понудата

2016-05-09 23:07

Цените на нафтата падна под нивото од 45 $, бидејќи кај инвеститорите преовладува оценката дека намаленото канадско производство на подолг рок нема да го ублажи проблемот на вишок во понудата. На лондонскиот пазар цената на суровата нафта падна за 61 центи на 44,76 $....

Неделен преглед – Доларот благо зајакна во однос на еврото и јенот

2016-05-08 23:09

На меѓународните валутни пазари минатата недела доларот благо зајакна, по остриот пад неделата пред тоа, но се повеќе од јасно е дека ФЕД нема да ги зголеми каматните стапки пред почетокот на летото. Девизниот курс на доларот во однос на јапонската валута се зголеми...

Цените на нафтата се зголемија, во фокусот проблемите со снабдувањето

2016-05-05 23:13

Цените на нафтата во четвртокот на светските берзи се зголемија поради пожарите во Канада и ескалацијата на тензиите во Либија што ја поттикна загриженоста кај инвеститорите за снабдувањето на краток рок. На лондонскиот пазар цената се зголеми за 1.11 $ и изнесуваше 45,73 $. На американскиот пазар нафта...

НБРМ ја зголеми каматата на благајничките записи

2016-05-04 23:53

На редовната седница на Комитетот за оперативна монетарна политика на НБРМ, одржана на 3 мај 2016 година, е одлучено каматната стапка на благајничките записи, како основна каматна стапка, да биде зголемена за 0,75 процентни поени, од 3,25% на 4%. Одлуката за затегнување на монетарната политика...

Златото со највисока цена од јануари 2015

2016-05-03 23:39

Цената на златото се зголеми над 1.300 долари за унца, за прв пат од јануари минатата година поради очекувањата дека САД и Европската централна банка ќе продолжат со политиката на ниски каматни стапки. Фјучерс договорите за испорака во јуни се зголемија на 1,304.30 долари во...