Грција ја зголеми границата за повлекување пари од банките за 28%

2018-03-01 13:22

  Грција воведува олеснувања на капиталните ограничувања наметнати од летото 2015-та година, зголемувајќи ја границата за повлекување пари од банките за 28%. Ова е објавено од страна на „Ројтерс“, наведувајќи го декретот на Министерството за финансии. Атина за прв пат воведе контрола на капиталот...

Централна Кооперативна Банка со негативен финансиски резултат за 2017 година

2018-03-01 13:05

За Разлика од другите Банки кои регистрираат позитивни финасиски резултати за предходната 2017 година  Централна Кооперативна Банка АД Скопје  во периодот 01.01-31.12.2017 оствали негативен финансиски резултат од работењето.  Загубата од фискалната 2017 година изнесува 5.100.00 денари. Приходите од камати во тековната година забележуваат пораст од 6,29%....

Стапката на вработеност достигна рекордно ниво во Германија

2018-03-01 11:19

      Во Германија вкупната невработеност падна во февруари повеќе од очекувањата, додека вработеноста достигна рекордно ниво во јануари, покажаа официјалните податоци. Вкупната невработеност, според десезонираните податоци, падна за 22.000 на 2,39 милиони луѓе, што е поголем пад од проектираното намалување на вработеноста...

Инфлацијата во еврозоната бележи пад

2018-03-01 11:05

      Годишната  инфлација во 19 земји на еврозоната незначително забави во февруари на 1,2 проценти во однос на 1,3 проценти во јануари. Овој  пад, според кој инфлацијата во еврозоната дојде на најниското ниво од декември 2016 година, беше очекуван по умерените економски...

Дали ќе се плаќа данок ако пазарите со Биткоин?

2018-03-01 10:57

      Дали биткоинот треба да се третира како и секое платежно средство или пак како добро кое се поседува и од кое може да се вршат последователни трансакции. Ова прашање сигурно се почесто ќе си го поставуваат министерствата за финансии на државите...

Охридска банка со намалена добивка во однос на претходната година

2018-03-01 10:20

    Охридска банка АД Скопје за периодот од 1.1 до 31.12.2017 г. оствари добивка пред оданочување од 388 милиони денари. Споредено со остварениот резултат за истиот период минатата година е за 20,5 % понизок, а во однос на планираниот понизок за 29 % поради...

Пад на цените на нафтата

2018-03-01 10:08

    Цените на нафтата се на пат до  првиот месечен пад во последните шест месеци. Цената на нафтените  фјучерси денес е малку изменета во Њујорк, па се проценува дека во февруари забележа пад од 2,8 отсто на месечна основа. Цената на американската “лесна”...

Се намалува растот на средствата на пензиските фондови

2018-03-01 09:50

    Вкупните средства на пезниските на пензиските фондови (задолжителни и доброволни)  во четрвтиот квартал на 2017 година бележат квартален раст од 4,3%, главно како раст на вложувањата на должнички хартии од вредност , се вели во соопштението од Народна Банка. “Стапката на годишен...

ММФ го назначи Себастијан Соса за резидентен претставник во Македонија

2018-03-01 09:23

  Според Соопштението кое го објави Народна Банка на Република Македонија на 27 февруари 2018, Скопје – ММФ го назначи Себастијан Соса, резидентен претставник на ММФ во Србија, исто така, да ја врши функцијата и на резидентен претставник во Македонија. Соса ќе остане со седиште...

Фондот за иновации и технолошки развој објави оглас за вработување

2018-03-01 08:12

      Врз основа на член 32 од Законот за иновациската дејност (Сл. весник на РМ бр. 79/13, 137/13, 41/14, 44/15, 6/16, 53/16 и 1 90/16), Управниот одбор на Фондот за иновации и технолошки развој објавува ЈАВЕН ОГЛАС за избор на Директор на Фондот за...