Вредноста на биткоинот го проби прагот од 16.000 $, достигнувајќи го нивото што не е забележано од почетокот на јануари Во 2018 година, цената на оваа криптовалута според платформата Коиндеск скокна на над 16.400 $.

Според последните достапни податоци, биткоинот го продолжи тргувањето со околу 16.435 долари, што е пораст од над 5 проценти во последните 24 часа.

Биткоин за прв пат го скрши нивото од 16 000 американски долари на 8 јануари 2018 година.

Засега нема објаснување што влијаело на неговиот скок, но се претпоставува дека една од причините е растечкиот број на компании кои се „загреале“ за дигиталните валути.

Гигантот за финансиско-технологија ПејПал минатиот месец објави дека ќе додаде нови функции што ќе им овозможат на корисниците да тргуваат со биткоини, етеруми, биткоин готовина и лајткоини.

Компанијата, исто така, планира да им дозволи на клиентите на почетокот на 2021 година да користат криптовалути за да купат стоки од 26 милиони продавачи во нивната мрежа.