Само за еден месец, Манфред Кноф, претседател на бордот на директори на вториот по големина германски доверител „Commerzbank“, ги договори клучните податоци за новата стратегија со неговиот менаџерски тим.

Кноф планира да укине 10.000 работни места со полно работно време, изјавија за „Handelsblatt“ неколку извори запознаени со оваа тема.

До крајот на 2023-та година, банката има намера да оствари поврат на капиталот од пет до седум проценти со помош на намалувања на трошоците.

Според луѓето запознаени со ова прашање, околу 450 од сегашните 800 гранки во Германија ќе станат технолошки вишок. Планот е да има 230 до 250 главни експозитури и 200 до 220 локални експозитури, кои ќе служат само на приватни клиенти.

Првичната идеја за само 200 филијали и 300 до 400 таканаречени услужни места со само неколку вработени повеќе не е релевантна.

Прилагодената онлајн банка „Comdirect“ мора да продолжи да одржува постојано присуство на пазарот, бидејќи во банката преовладува мислењето дека многу луѓе се свесно клиенти на „Comdirect“, а не на „Commerzbank“. Како и да е, „Comdirect“ и „Commerzbank“ сакаат да ги користат истите технички платформи.

Во корпоративната поделба, странското работење на доверителот мора да се намали. „Commerzbank“ има намера во иднина да се фокусира на поддршка на германски компании во странство, како и на странски компании во Германија.

Од друга страна, банката повеќе не сака да работи чист бизнис во странство без врска со Германија. Многумина во банката веруваат дека овој бизнис врзува премногу капитал и генерира премалку профит. Неколку поголеми филијали во странство треба да бидат затворени.

Портпаролот на „Commerzbank“ одби да коментира за „Handelsblatt“ за новата стратегија, за која според претходните планови требаше да се гласа на 3-ти февруари.

Минатата година „Commerzbank“ потона длабоко во зоната на загуба поради големите отписи за амортизација, трошоците за преструктуирање на групата и претстојните стандардни заеми како резултат на коронакризата. Според „Bloomberg“, аналитичарите очекуваат просечна загуба за годината од 2,65 милијарди евра.