Џон Шепард – Барон е човекот кој е заслужен за банкоматите кои ги има насекаде околу нас.

Во 60-тите години на претходниот век тој го промовирал концептот на машина која ќе издаде пари и која ќе биде 24/7 достапна.

Првата машина е инсталирана во Лондон во јуни 1967 година, а денес, банкоматите ги има на секој агол од нас, овозможувајќи им на корисниците брз и лесен пристап до готовина.