Моќта на централните банки да издаваат виртуелни пари и да ги забрануваат своите конкуренти е еден од клучните ризици за секторот

Кина може да создаде проблеми за бурниот пат на биткоинот, бидејќи нацијата оди напред со напорите да создаде дигитална верзија на нејзината валута.

„Ова е затоа што евентуалното лансирање на виртуелниот јуан може да влијае на пазарите на криптовалути доколку кинеските власти истовремено ги засилат регулативите“, рече Филип Гилеспи, извршен директор на B2C2 Јапонија.

„Дигиталниот јуан ќе биде еден од најголемите ризици во крипто светот“, рече Гилеспи, кој претходно работел за Голдман Сакс Груп АД, цитиран од Блумберг.

Моќта на централните банки да издаваат виртуелни пари и да ги забрануваат своите конкуренти е еден од клучните ризици за крипто-секторот. На кинеските граѓани веќе им е забрането да конвертираат јуани во токени, но практиката продолжува „под масата“ со користење на врзување, дигитална паричка врзана за доларот. Парите потоа се канализираат во биткоини и други криптовалути.

Предлог-законот на кинеската централна банка за стартување на виртуелниот јуан вклучува одредба со која се забранува физички и правни лица да прават и продаваат криптовалути. Во последниве денови, кинескиот автономен регион Внатрешна Монголија го забрани рударството на криптовалути.