Bitcoin и Ethereum не се единствените дигитални валути што достигнаа рекорднo највисоки вредности оваа недела. Kриптовалутата Dogecoin, која во своето лого има лице на куче од расата шиба ину, за прв пат ја надмина вредноста од 10 центи.

Вредноста на оваа виртуелна валута која се појави пред повеќе од седум години како пародија на интернет, се зголеми за повеќе од 85% во последните 24 часа и сега се тргува по цена од 0,25 долари.

Неговата пазарна капитализација сега надминува 17 милијарди долари. Најновиот бран доаѓа во моментот кога инвеститорите се подготвуваат за директен список на размена на крипто-валути на Coinbase Global, што дополнително може да помогне да се потврди купувањето и продажбата на крипто-валути како зделка. Оваа недела, пред таа листа, биткоинот исто така постигна нова рекордна вредност од над 62.700 американски долари, а и другите криптовалути имаа значителни придобивки.

Сепак, вреди да се спомене подемот на Dogecoin. Вредноста на валутата се зголеми за повеќе од 2000% од почетокот на годинава и има голем обожавател – Елон Маск, чии твитови повремено ја зголемуваа вредноста на Dogecoin. Маск е најбогатиот обожавател на Dogecoin, но тој беше критичен кон порано воспоставените биткоини, кога на твит го нарече „BS“. Во февруарското интервју за социјалната апликација Clubhouse, Маск рече дека требало да ја купи таа дигитална валута пред осум години. Неговата компанија Тесла исто така им вети на клиентите дека можат да ги купуваат своите автомобили со биткоини.

Во меѓувреме, Coinbase треба да дебитира во среда. Компанијата е профитабилна и забележа силен раст на приходите. Врз основа на неодамнешните приватни занаети со акции на Coinbase, компанијата се проценува на неверојатно ниво од скоро 68 милијарди долари. Да го ставиме ова во контекст, тоа е малку повеќе од пазарната вредност на сопствениците на Интерконтиненталната берза во Њујорк Intercontinental Exchange (ICE).