Докажаните резерви на нафта и гас на големите нафтени компании се трошат алармантно брзо и се соочуваат со ризик од трошење за помалку од 15 години, бидејќи капацитетот на нови полиња не може да ги надомести потрошените количини, предупредува најновата анализа на норвешката компанија „Ристад енерџи“.

Групата најголеми светски производители на нафта, наречена „Биг оил“, минатата година изгуби 15 проценти од државните резерви, а преостанатите количини ќе бидат потрошени за помалку од 15 години со сегашните стапки на екстракција, освен ако групата открие повеќе нови комерцијални полиња до Ристад, пренесува Анадолија.

Оваа задача е сè попредизвикувачка бидејќи опаѓаат инвестициите во истражувањето и стапките на успех во откривањето нови места.

Намалувањето на потврдените резерви може да создаде сериозни проблеми за Биг Оил Групацијата, која ги вклучува „Ексон Мобил“, „Бритиш Петролеум“, „Шел“, „Шеврон“, „Тотал“ и „Ени“, за да се одржи стабилно ниво на производство во наредните години, што ќе влијае на падот на нивните приходи, изјавија од Ристад енерџи. Ова претставува голема закана за плановите за енергетска транзиција на групата.

Докажаните резерви на компании од „Биг Оил“ паднаа за 13 милијарди барели еквивалент на нафта во 2020 година, како резултат на значително влошување на цените, а годинашното истражување не помина добро, се вели во анализата на норвешката енергетска консултантска компанија.

Износот на новооткриените наоѓалишта во светот изнесуваше 1,2 милијарди барели еквивалент на нафта во првиот квартал од оваа година, што е најмалку во последните седум години.

Според анализата, падот на побарувачката за сурова нафта и цените како резултат на пандемијата на ковид-19, во комбинација со зголемената дисциплина на капитални инвестиции, резултираше со намалени инвестиции, што може да го влоши проблемот со кој се соочуваат многу големи оператори во обидот да ги зголемат резервите со докажана вредност.

Продажбата на нафта и гас ќе продолжи да доминира во деловните модели на водечките европски компании, кои сè повеќе се фокусираат на енергетската транзиција, додаде тој.

Способноста на Биг Оил Груп да генерира идни приходи ќе продолжи да зависи од количината на нафтени и гасни компании достапни за продажба. Ако резервите не се доволно високи за одржување на нивото на производство, ќе биде тешко за компаниите да ја финансираат скапата енергетска транзиција на проектите, што ќе резултира со забавување на нивните планови за чиста енергија “, рече Парул Копра, потпретседател на сурова нафта на„ Ристад енерџи рисрч“.