На валутните пазари вредноста на доларот во однос на кошничката валути благо порасна.

Индексот на доларот кој ја покажува вредноста на американскиот долар во однос на другите шест најважни светски валути се движи околу 103,05 поени, додека во петокот вечерта изнесуваше 102,99 поени.

Истовремено, курсот на доларот во однос на јапонската валута порасна од 131,20 на 131,75 јени.

Но, американската валута стагнира во однос на европската, па цената на еврото се движи околу 1,0795 долари, исто како во петокот навечер.

Цените на нафтата, пак, благо пораснаа, откако минатата недела паднаа за речиси 8 отсто.

Цената на барелот на лондонскиот пазар се зголеми за 0,24 отсто, на 80,15 долари, додека на американскиот пазар цената на барелот порасна за 0,08 отсто, на 73,45 долари.