Европската централна банка (ЕЦБ) ја остави монетарната политика непроменета за време на состанокот во април, приближувајќи се кон пристапот по минатомесечната одлука за итно купување обврзници со значително повисока стапка во април-јуни, објави BizzWizz.

Каматните стапки остануваат на рекордно ниско ниво, а банката ќе продолжи да прави нето набавки на средства во рамките на програмата за итни набавки во Пандемија (ПЕПП) со вкупен пакет од 1,85 трилиони долари. Тие ќе траат најмалку до март 2022 година, се вели во соопштението на ЕЦБ.

Каматните стапки на главните операции за рефинансирање и каматните стапки на маргиналните кредити и депозитниот фонд ќе останат непроменети на 0,00%, 0,25% и -0,50%, соодветно.

Управниот совет очекува основните каматни стапки на ЕЦБ да останат на нивното сегашно или пониско ниво се додека изгледите за инфлацијата не се приближат на доволно блиско ниво, но под 2% во периодот на прогноза.