Се очекува европските банки да добијат ликвидност до 2024 година по повеќе од една деценија евтини пари од Европската централна банка, а најголемиот тест се очекува на 28 јуни годинава кога на централната банка ќе треба да и платат 477 милијарди евра. Оваа сума се однесува на евтини долгорочни заеми, познати како TЛТРO, кои ЕЦБ му ги додели на секторот од избувнувањето на пандемијата во 2020 година, за да можат да продолжат да ја поддржуваат економијата во услови на генерализирани заклучувања.

Од четвртиот квартал на 2022 година, банките во еврозоната почнаа да ги отплаќаат овие заеми предвреме, кои достигнаа врв на 2,2 трилиони евра во средината на 2021 година (или 20 отсто од вкупната ликвидност на Евросистемот) по препорака на ЕЦБ како дел од нејзината стратегија за намалување на билансот на состојба. Досега на мали рати се отплатени околу 900 милијарди евра без значително влијание на пазарот досега.

Целната програма за долгорочно рефинансирање, TЛTРO III, им овозможи на банките, покрај кредитирањето на претпријатијата и домаќинствата, да ги зголемат своите ликвидносни бафери и да ја зајакнат својата големина со задолжување кај ЕЦБ со негативна каматна стапка до -1 отсто, далеку под каматната стапка на депозитниот капацитет на ЕЦБ. ЕЦБ дури пресмета дека овие заеми ги намалиле каматните стапки до 60 базични поени, што е еквивалентно на големо намалување на каматните стапки. Некои банки, исто така, ја зголемија својата профитабилност со тоа што ги земаа овие заеми и ги редепонираа назад во ЕЦБ за да заработат поголема камата. Отплатата на TЛТРО е важна пресвртница за индустријата по неодамнешните потреси во банките во САД и Европа. Меѓутоа, од ноември 2022 година, централната банка ги промени условите на TЛТРО III, охрабрувајќи ги банките предвреме да ги отплатат овие заеми, анализира Катимерини.