Европската комисија предлага да се олесни ликвидацијата на малите и средни банки бидејќи се обидува да го врати моментумот во ќор-сокак разговорите за воспоставување поблиски банкарски односи во регионот, пишува Блумберг.

ЕК предлага да се користат националните фондови за гаранција на депозитите за да се решат проблемите на банките кои немаат доволно резерви, како дел од пакетот предложени реформи објавени на веб-страницата на ЕК. Целта е да се избегне удирање на даночните обврзници или штедачите.

Европа излезе со нови правила за споделување на трошоците на пропаднатите банки за да избегне повторување на спасувачките пакети финансирани од даночните обврзници кои следеа по финансиската криза во 2008 година. некои загуби, тоа не функционира добро во пракса.

Тоа е затоа што помалите банки немаат ист капацитет да апсорбираат загуби како поголемите, а некои земји ја заобиколуваат строгата рамка за заштита на штедачите. Според предлогот на ЕК, фондовите за гаранција на депозитите финансирани од банките ќе интервенираат кај доверителите без доволен капитал и обврзници во случај на ликвидација.