Бруто домашниот производ (БДП) на Кина достигна 28,5 трилиони јуани во првиот квартал од годината, што е за 4,5 отсто повеќе по постојани цени во однос на претходната година, објави Кинеското радио, според нецелосни статистички податоци. Волстрит журнал коментираше дека повторливиот раст на Кина ќе ја поттикне глобалната економија во време кога американската и европската економија забавуваат.

Добрите резултати се резултат на напорна работа. Од почетокот на годината Кина прави се што е можно за да го промовира целокупното закрепнување на економијата. Активните фискални и претпазливи монетарни политики, како и сеопфатните мерки за стабилизирање на растот, вработеноста и цените, се покажуваат ефикасни во одржувањето на економскиот подем. Во првиот квартал потрошувачката забрзано закрепна, што резултираше со нејзиниот придонес во економскиот раст да достигне 66,6 отсто, што е значителен скок во однос на минатата година.

Надворешната трговија е еден од главните показатели за економскиот раст. Податоците покажаа дека вкупната вредност на увозот и извозот на Кина достигна 9,89 трилиони. јуани во првиот квартал, со раст од 4,8 отсто на годишно ниво. Конкретно, извозот во март се зголеми за 23,4 отсто на годишно ниво во однос на кинески јуани и 14,8 отсто во американски долари.

Претседателката на Меѓународниот монетарен фонд, Кристина Георгиева, посочи дека годинава придонесот на Кина во глобалниот раст ќе достигне околу една третина.
На долг рок, основите за стабилен раст на кинеската економија нема да се променат, домашните движечки сили постепено ќе се зајакнуваат, а макроекономските политики на владата ќе продолжат да даваат резултати. Сето ова ќе го поддржи континуираното подобрување на економијата во целина.

Транснационалните компании исто така се оптимисти за перспективите на кинеската економија и планираат да ги зголемат своите инвестиции во земјата.