Министерство за финансии на САД соопшти дека можно е да не може во целост да го сервисира државниот долг од 1 јуни ако Конгресот не ги зголеми лимитите за задолжување, што дополнително ќе ја интензивира жестоката фискална битка меѓу републиканците и демократите во Конгресот и Белата куќа.

Во писмото до Конгресот, министерката за финансии Џенет Јелен наведе дека ресорот најверојатно нема да може да го покрие целиот долг на Владата до „почетокот на јуни“, како што беше претходно прогнозирано.

Таа предупреди дека САД на 1 јуни би можеле да не можат да ги намират побарувања, доколку не се постигне договор меѓу републиканците и демократите за зголемување на плафонот на долгот, поставен на околу 31 трилион долари.

На 19 јануари беше достигната плафонот за заем од 31,4 трилиони долари