Земјите од Европската унија го одобрија првиот сеопфатен збир на правила во светот за регулирање на криптовалутите, вршејќи притисок врз земјите како Велика Британија и САД да воведат и такви правила. На состанокот на министрите за финансии на Европската унија беа одобрени правилата кои беа претставени во Европскиот парламент, кој даде одобрение во април, пренесува Фена. Регулирањето на криптовалутите стана поитно за регулаторите по колапсот на крипто берзата ФТХ.

„Неодамнешните настани ја потврдија итната потреба да се наметнат правила кои подобро ќе ги заштитат Европејците кои инвестирале во овие средства и ќе ја спречат злоупотребата на крипто индустријата за перење пари и финансирање тероризам“, рече Елизабет Свантесон, министерка за финансии на Шведска, која има претседавањето со ЕУ. Правилата бараат фирмите кои сакаат да издаваат, тргуваат и да оградат крипто средства, токениизирани средства и стабилни пари во блокот од 27 земји да добијат лиценца. Крипто фирмите велат дека сакаат регулаторна сигурност, вршејќи притисок врз земјите да ги копираат правилата на ЕУ и регулаторите да постават глобални норми за прекугранична активност.