Европа се соочува со „незамислив ужас“ поради фактот што се однесуваше како колонија, која е подредена на интересите на воено-индустрискиот комплекс на САД, пишува шпански Rebelion.

Според весникот, ЕУ е принудена да ги намали социјалните инвестиции и да ја одложи промената на својот енергетски модел како дел од борбата против климатските промени со цел да им служи на американските потреби. Зборуваме и за масовни набавки на американска воена опрема.

Освен тоа, пред претстојната зима „сакаат да го турнат американскиот гас во Европа“. Затоа, според авторот на написот, била организирана саботажа на Северен тек.

Конфликтот во Украина, како што се вели, им е потребен на САД за обнова на сопствената економија и одржување на светската хегемонија. Време е Европа да се разбуди и да престане да ја „голта воената пропаганда што САД и НАТО ја спроведуваат од хуманитарни причини“, се заклучува во написот.

Западните земји се соочени со пораст на цените на енергијата и пораст на инфлацијата поради воведувањето санкции против Москва и политиката на напуштање на руското гориво. Во контекст на порастот на цените на горивата, особено на гасот, индустријата во Европа во голема мера ги загуби конкурентните предности, што се одрази и на другите сектори на економијата. Исто така, САД и европските земји се соочуваат со рекордна инфлација во последните неколку децении.