Дигиталната валута „Libra“ на социјалните медиуми „Фејсбук“ може да биде објавена во првиот месец од 2021 година. Веста ја пренесува „Фајненшл тајмс“, повикувајќи се на три извори вклучени во проектот.

И покрај претходните планови за воведување „дигитални верзии на неколку валути, плус заедничка крипто валута“, Здружението Libra ќе издаде само дигитална валута врзана за американскиот долар, се вели во финансиското издание, додавајќи дека ќе бидат воведени и други дигитални валути во подоцнежна фаза. Здружението Libra со седиште во Женева ќе управува со новата дигитална валута.

Фејсбук уште во март 2020 година објави дека ги одложува своите планови за својот проект крипто-валута „Вага“ за некое време поради регулаторни проблеми, но подоцна официјалните лица открија дека компанијата не ја напуштила идејата за дигитална валута.