Повеќето луѓе поминуваат голем дел од својот живот на работа, па не е изненадување што нашите работни места во голема мера влијаат на нашето целокупно ментално здравје и благосостојба.

Иако работата може да предизвика стрес, тага и гнев во нашите животи, таа исто така може да донесе задоволство, смисла и среќа.

Според анкетата на „Gallup“ за состојбата на светот на работното место во 2024-та година, 34 отсто од глобалните испитаници велат дека „просперираат“, а 58 отсто велат дека „се борат“. Околу 8% од учесниците во истражувањето ширум светот признаваат дека „страдаат“ на работа.

Луѓето кои напредуваат пријавуваат „значително помалку здравствени проблеми и помалку анксиозност, стрес, тага, осаменост, депресија и гнев. Тие известуваат за повеќе надеж, среќа, енергија, интерес и почит“, се вели во студијата, која се заснова на општа проценка на животот која ги комбинира перцепциите на испитаниците за тоа каде се сега и во иднина.

Истражувањето има за цел да го процени менталното здравје и благосостојбата на вработените и да го измери нивниот ангажман преку позитивни искуства како успех и задоволство, како и негативни искуства како стрес, лутина, анксиозност, тага и осаменост.

Светската анкета на „Gallup“ анкетираше возрасни вработени во над 160 земји и територии ширум светот. Податоците од овој извештај, собрани во 2023-та година, вклучуваат резултати од над 128.000 вработени испитаници.

Топ десет земји со најголем процент на луѓе кои велат дека напредуваат, според анкетата на „Gallup“, се:

Финска – 83%

Данска – 77%

Исланд – 76%

Холандија – 71%

Шведска – 70%

Израел – 69%

Норвешка – 67%

Костарика – 62%

Белгија – 60%

Австралија – 60%

Во извештајот се вели дека европските земји доминираат на рангирањето со седум во првите десет. Регионот пријавил најмал процент на вработени кои рекле дека „бараат или активно бараат нова работа“ и го има вториот најнизок процент на вработени кои „доживуваат секојдневна тага“.

Европа, исто така, објави „најниска регионална стапка на ангажирани вработени“ од 13 проценти, но регионот е познат по својата силна заштита на работните места, забележаа авторите на извештајот.

Од друга страна, САД се рангирани пониско во перцепциите за работа, но се рангирани повисоко во ангажманот на вработените, покажа студијата.

„Луѓето често прават споредба помеѓу културата „работа за да живее“ во Западна Европа и начинот на размислување „во живо за работа“ на САД“, се вели во извештајот. На крајот на краиштата, „ангажираните вработени во земји со силни закони за работните права имаат најсилно ментално здравје“, се забележува во извештајот.

Австралија е во првите десет земји, при што 60% од испитаниците изјавиле дека „просперираат“, а 21% рекле дека се ангажирани на работа. Во Костарика, 52 отсто од испитаниците рекле дека „просперираат“, а 34 отсто се чувствуваат ангажирани на работа.

Израел, исто така, влегува во првите десет како претставник на Блискиот Исток и Северна Африка. Поширокиот регион објави најголем процент на вработени кои „искусуваат дневен стрес“, при што 52 отсто од испитаниците го кажале тоа, во споредба со 39 отсто во Израел.

Азија заостанува, но ова се земјите во регионот каде што најголем процент од испитаниците велат дека им оди добро:

Виетнам – 51%

Тајван – 41%

Сингапур – 39%

Тајланд – 37%

Филипини – 36%

Кина – 36%

Јужна Кореја – 34%

Малезија – 31%

Јапонија – 29%

Монголија – 29%

„Кога вработените гледаат на нивната работа и работни односи како значајни, работата е поврзана со повисоки нивоа на секојдневно уживање и ниски нивоа на сите негативни чувства во текот на денот. Половина од вработените кои се ангажирани на работа успеваат во животот во целина“, се вели во извештајот.

Дополнително, „кога менаџерите се ангажирани, веројатноста дека вработените исто така се зголемуваат“, покажа студијата. „Во организациите со најдобри практики, ангажирани се три четвртини од извршните директори, како и седум од десет неизвршни лица.

Одговорноста не е само кај вработениот, туку и кај организацијата. Кога компаниите ќе ја воспостават потребната заштита на трудот и ќе ангажираат силни, посветени и добро обучени лидери, ангажираните вработени можат да напредуваат и на работа и во животот.