Под притисок на големата побарувачка, тесните грла за снабдување ја разгоруваат инфлацијата и може да го попречат глобалното економско закрепнување од пандемијата.

Се поставува и прашањето дали ова е само привремен шок што го донесе kovid 19, пишуваат светските медиуми.

Глобалната економија влегува во непозната територија, бидејќи по една деценија загриженост за несоодветна побарувачка и потрошувачка по светската финансиска криза, сега се појавуваат знаци на недоволна понуда, пишува Економист,.

Недостаток на стоки, услуги и луѓе значи дека горливата побарувачка ќе биде послаба или воопшто нема да ја има, бидејќи, како што посочува британскиот магазин, веќе постојат индикации дека тесните грла во снабдувањето може да доведат до непријатни изненадувања што може да го нарушат постпандемичното закрепнување .

Недостигот е најакутен во Америка, каде има економски бум – потрошувачката на мало расте за повеќе од 10 проценти на годишно ниво, бидејќи луѓето почнаа да ги користат дополнителните две милијарди долари заштеди акумулирани во изминатата година, додека се даваат нови стимулации. Тој економски бум создава два вида тесни грла, посочува „Економист“.

Првиот се однесува на синџирите на снабдување од недостиг на материјали до зголемени трошоци за транспорт, додека компаниите велат дека сега се соочуваат со одложувања во испораките од добавувачи кои не се забележани со децении.

Друг вид на тесно грло е на пазарите на труд, додава списанието, наведувајќи го примерот на Соединетите држави, каде што во април беа создадени само 266.000 работни места, што е многу помалку од очекуваниот милион. Сепак, бројот на слободни работни места е на рекордно ниво бидејќи компаниите се борат да ги пополнат позициите. Исто така, постои полемика меѓу економистите дали дарежливите надоместоци за невработеност во САД се причината што повеќе луѓе не бараат работа.

Примарен страв

Бакар, железо и челик; пченка, кафе, пченица и соја; дрва, полупроводници, пластика и табла за пакување – се чини дека на светот му недостасува сето ова, посочува Блумберг, истакнувајќи дека со економското закрепнување, компаниите немилосрдно се обидуваат да направат залихи.

Од производители на душеци до автомобилска индустрија до фабрики за алуминиум – секој купува повеќе материјали отколку што е потребно за да ја преживее огромната брзина со која се опоравува побарувачката за стока, но исто така го ублажува и примарниот страв да остане без материјали, пишува Блумберг, додавајќи дека недостигот е тесни. главите во транспортот и зголемувањето на цените во близина на највисоките нивоа на меморија, што сите заедно предизвикуваат загриженост дека забрзаната глобална економија ќе ја зголеми инфлацијата.

Разликата помеѓу 2021 година и претходните прекини во снабдувањето е големината на сегашниот проблем и фактот дека не се гледа јасен крај, не штеди ниту на големи, ниту на мали бизниси, посочува Блумберг, повикувајќи се на примери од најголемата флота на камиони во Европа кои велат дека нема доволно капацитет. пиво се бори да најде доволно алуминиум за конзерви или технолошки компании погодени од недостиг на полупроводник.

Ситуацијата ја влошува невообичаено долгата листа на проблеми што го погодија пазарот на стоки, од инцидентот во Суецкиот канал, сушата што ги уништи земјоделските посеви, до студот што доведе до недостиг на електрична енергија во Тексас или хакерски напад врз американски гасовод за снабдување со гас и ширење на коронавирус.во Индија се заканува на нејзините пристаништа.

Недостатоците и нарушувањата во синџирот на снабдување се придружени со зголемување на цените на стоките од материјали до храна. Мерката на Обединетите нации за цените на храната во светот порасна во април 11-ти месец по ред.

Новата практика заживеа – „вработување за отпуштање“

Во Соединетите држави, индексот на потрошувачки цени, кој не ги зема предвид нестабилните добра како храна и гориво, скокна во април во однос на претходниот месец, најмногу од 1982 година.

Се повеќе набудувачи предупредуваат дека инфлацијата ќе се забрза, посочува Блумберг, додавајќи дека заканата е доволна да предизвика нервоза во светските метрополи, централните банки, фабриките и продавниците.

Федералните резерви на САД се соочуваат со прашања кога ќе ги зголемат референтните каматни стапки за да се спречи инфлацијата, додека политичкиот ризик веќе се заканува да ги наруши плановите за трошење на американскиот претседател Џо Бајден, иако креаторите на мерките велат дека не очекуваат инфлациски притисоци на контрола.

Преодни или трајни проблеми?

Додека некои од тековните невообичаени проблеми со снабдувањето ќе бидат решени, прашањето е дали тие се дел од генералниот тренд на интензивирање на циклусите на недостиг проследен со закрепнување и преголемо залихи, што потоа доведува до шпекулативно трошење, а потоа и до подлабока рецесија предизвикана од ликвидација на залихите. Колумнистот на „Фајненшл тајмс“, Џон Дизард во „Загриженост за синџирот на снабдување околу глобалната економија“.

Во периодот по Втората светска војна, воведувањето на компјутери овозможи да се минимизираат проблемите со производствената логистика, како што е прекумерната или недоволната нарачка на стоки, што некои економисти му ги припишуваа на ублажувањето на рецесиите во последните децении. Сепак, се чини дека работите не се одвиваат толку добро, бидејќи сега има засрамувачки голем број значајни моменти во синџирите на снабдување што доведуваат до зголемување на цените или рационализација, рече колумнист на британски весник, посочувајќи дека има голема дебата меѓу пазарот експерти и економисти.овие настани во синџирот на снабдување се само „преодни“ одгласи на шокот предизвикан од kovid 19 или се показатели за поодржлив општ раст на цените.

Проблемот е во тоа што ставањето доверба во капацитетот за научно решение за снабдување и управување со производството е ограничување на човечката рационалност, посочува Дизард, додавајќи дека примерот на куп неискористена опрема по странски воени операции, испорачан од одлично управување со снабдување, може покажуваат дека логистиката не ги решава сите проблеми. Затоа, посочува колумнистот на „Фајненшл тајмс“, тој сега е склон да верува дека развиениот свет влегува во долга серија економски кризи и крахови.