Германскиот министер за животна средина Роберт Хабек изјави за „Reuters“ дека владата планира на неодредено време да ги одложува плановите за воведување построги стандарди за изолација на зградите за да ѝ помогне на градежната индустрија во земјата која е во проблеми.

Одбивањето доаѓа непосредно пред долгоочекуваниот состанок меѓу градежната индустрија и владините лидери со канцеларот Олаф Шолц за да се бараат решенија за стрмниот пад на секторот. Отстранувањето на стандардите за изолација е едно од главните барања на индустријата, која тврди дека мерките се прескапи и дополнително го попречуваат загрозениот градежен сектор.

„Високите каматни стапки и инфлацијата се тежок товар за градежната индустрија“, изјави Хабек за новинската агенција, истакнувајќи дека во овој момент тие „можат да почекаат“.

„Не гледам дека овој нов стандард е воведен во овој законодавен период“, додава тој, што значи дека тие сигурно ќе бидат замрзнати барем до крајот на 2025-та година.

Со години, ниските каматни стапки поттикнуваат глобален бум, поттикнувајќи го интересот за германски имот, кој се смета за безбеден и стабилен како и самата земја. Сепак, наглото зголемување на каматните стапки стави крај на овој пораст и банкротираше голем број претприемачи бидејќи зделките беа замрзнати и цените паднаа.

Германските цени на куќите паднаа за најголем рекорд во вториот квартал од 2023-та година, што е уште една темна низа за пазарот на недвижнини во најголемата европска економија, покажаа владините податоци.

Исто така минатата недела, податоците покажаа дека дозволите за градба на станови во Германија паднаа за 31,5% во јули во однос на претходната година, нагласувајќи го падот на побарувачката што ги погодува секторите за градежништво и недвижности.

Германија, чие население се зголемува неодамна, бидејќи милиони луѓе доаѓаат во земјата, има цел да гради 400.000 станови годишно, но се бори да ја исполни.

Слабоста на комерцијалните недвижности во Соединетите држави, каде што канцелариите остануваат празни по пандемијата, и колапсот на пазарот за недвижнини во Шведска го привлекуваат вниманието на проблемите во секторот на глобално ниво. Во Кина, големите градежни компании исто така се борат, што има негативно влијание врз повеќе сектори на глобално ниво.

Во неколку недели пред денешниот самит, индустријата ја повика владата на пакет помош. Меѓу другите мерки, лидерите на индустријата сакаат елиминација на данокот на продажба на имот и програма за заем поддржана од владата за да им помогне на должниците да ги надоместат високите каматни стапки.