Францускиот министер за финансии Le Maire

ПАРИЗ (Ројтерс) – Неуспехот на Германија да го поддржи предложениот данок на ЕУ за големите интернет-компании ќе ја оштети довербата меѓу Франција и Германија, предупреди во петокот францускиот министер за финансии, Бруно Ле Маир.

“Не можеме да замислиме за секунда дека Германија не се држи до своите обврски и одлучи да не ја усвои директивата во декември”, рече Ле Мер во интервју за веб-страницата на Лес Ехос.

“Тоа ќе биде разбивање на довербата меѓу Франција и Германија”, додаде Ле Мер.

Le Maire, кој долго време е главен поддржувач на данокот, сака да обезбеди договор на ниво од 3 отсто за дигиталните приходи на големите фирми, на следниот состанок на министрите за финансии на ЕУ во декември.