Глобалното инвестирање во fintech вложувања остро се намали во првата половина на 2019 година, откако во Кина се намалија финансиските средства и деловни активности од овој домен а, делумно и се компензирани од силните придобивки во САД, Велика Британија и неколку други европски земји, покажува анализата на податоци од CB Insights.

Глобалната вредност на финансиските трансакции на глобално ниво оваа година заклучно со 30 јуни беше 22 милијарди американски долари, наспроти 31, 2 милијарди долари во истиот период во 2018 година, што претставува пад од 29%.

Падот во најголем дел се должи на недостаток на големи зделки како што е рекордното финансирање на средства од 14 милијарди американски долари во мај 2018 година, пренесува Accenture. Исклучувајќи ја таа трансакција, глобалните инвестиции во fintech би пораснале за 28% во првата половина на 2019 година во однос на истиот период минатата година.

Инвестициите во плаќања и почетнички заеми за старт-апи во овој сектор, заземаа најголем удел во глобалното прибирање финансиски средства, со 28% и 25% од вкупниот број, соодветно.

Вредноста на договорите во САД скокна за 60% во првата половина на 2019 година на 12,7 милијарди долари, иако бројот на трансакции е скоро непроменет од првото полугодие на 2018 година (564 наспроти 563), знак на поголем тренд договори за најголем и најактивен fintech пазар во светот.

Инвестициите во fintech во Велика Британија скоро се удвоија, на околу 2,6 милијарди американски долари, при што договорите скокнаа за 25% на 263, бидејќи банките и платежните компании продолжуваат да привлекуваат интерес за инвеститорите. На пример, Монцо собра 144 милиони долари во јуни; Старлинг банка собра 211 милиони долари за две одделни трансакции во февруари; стартапот за трансфер на пари TransferWise во мај затвори договор од 292 милиони американски долари, а WorldRemit собра 175 милиони долари во јуни.

Другите европски пазари, исто така, направија големи чекори, така што инвестициите во германскиот fintech сектор се зголемија повеќе од двојно во првата половина на 2019 година, на 829 милиони долари од 406 милиони американски долари во истиот период минатата година. Носители на овој развој во Германија се банкарската групација N26, која собра 300 милиони американски долари во јануари, и групата Insurtech Wefox, која во март собра 125 милиони долари, пренесува Indicator.ba

Прибирањето на средства во Шведска е повеќе од двојно, на 573 милиони долари, додека fintech во Франција собра 423 милиони долари во првата половина на 2019 година, за 48% повеќе од една година порано.

Исто така, има големи приходи во прибирањето финансиски средства во Азискиот Пацифик, при што Сингапур скоро двојно се зголеми на 453 милиони американски долари, а вредноста на договорите во Австралија е повеќе од тројно зголемена на 401 милиони долари.

 

Забрането превземање на содржината без претходно одобрение од редакцијата на БанкоМетар.мк