Во времето на ковид пандемијата деловните банки во земјава го скратија своето работно време, престанаа да работат во сабота, максимално што можеа апелираа да се косистат банкомати и онлајн алатки за плаќање, а по враќањето во „новото нормално“, и по економската светска криза, тие ги зголемија и провизиите, особено тие за подигање на пари од шалтер, иако времето за чекање на оваа услуга зависи од потребите на корисниците., а не од квалитетот на услугата, бидејќи кога се исплаќаат плати и пензии, речиси во сите банки има гужва и ред за чекање.

Користењето на транскациска сметка за вработените, пензионерите е задолжително, но не е бесплатно. Така сите кои имаат прилив над 500 денари месечно, трансакциската сметка ги чини околу 30 денари месечно, во зависност од категоријата и од тоа за која банка станува збор.

Според нашата оптимална пресметка, секој вработен или пензионер, кој според закон треба да прима прилив на трансакциска сметка, месечно околу 30 денари го чини само трансакциската, од 20 до 50 денари плаќа и кога подига пари од шалтер. Под услов само еднаш во месецот да подигне пари од банка тој годишно, ако се соберат сите провизии плаќа околу 1000 денари само за услугите за банката, вели граѓанин.

Според Државниот завод за ститистика, во Македонија има 693.062 вработени, кои годишно плаќаат или ќе платат 706.923.240 денари (околу 11.494.700 евра) за овие основни услуги на банките. Ако кон оваа бројка ја додадеме и провизијата од пензионерите, според МТСП, околу 330 илјади пензинери, сумата што ја наплаќаат банките за пензионерите изнесува 336.600.000 денари ( 5,5 милиони евра), тогаш навистина станува збор за голема сума за услуги од банките кои не се евтини, а се задолжителни.

Секој вработен или пензонер годишно троши најмалку 1000 денари за услуги на банки

Граѓаните велат дека провизиите на банките ги забележуваат, информирани се дека се плаќа, но се воздржуваат од коментар бидејќи нема што да се прави, секој месец се плаќаат трошоци за струја и вода и останати услуги и гледаат да платат таму каде што им земаат помалку провизија.

-Некоректно е. Еве сега плаќав за струја, и на секоја сметка ми земаа по 50 денари. Дури и ако е сметката 200 денари, пак треба да платиш 50 денари, а на банкомат не плаќаш, вели еден граѓанин, кој ја користи трансакциската и за подигање на пари, и и за тоа му земаат 50 денари.

-До вчера беше 30 денари, денес ми велат 50 денари. Сметки плаќаме секој месец, сите тие давачки ги плаќам преку банка и годишно тоа се многу пари, вели тој.

-Тоа се одлуките на банките. За штедни влогови даваат некоја 0,05 проценти камата. Што е тоа?! Но, еве ај да речеме дека ти ги чуваат да не ти украдат, вели нашиот соговорник за утехата зошто парите му се во банка, а не дома.

-Нашите пари се кај нив, изгледа дека е ситно, но кога ќе се собере на голем број корисници веројатно добар прилив имаат, вели друг наш соговорник.

-Сега излегувам од банка, имав некој штеден влог и прашав дали имам некоја камата, ми рекоа дека нема ништо, вели уште еден наш соговорник.

 

Извор: Бриф