Словенците и Хрватите се европски рекордери по уделот на граѓани кои инвестираат на турбулентниот крипто пазар, 16 отсто од Хрватите и 17 отсто од Словенците купуваат биткоини и други криптовалути, што е речиси три пати повеќе од европскиот просек, пишува во четвртокот Вечерњи лист.

На трето место со 14 отсто се Чесите, додека во „зихерашката“ Германија само шест отсто од населението верувале дека ќе се збогатат со рударење со помош на интернет, а не со „мотики и копачи“. Италијанците и Шпанците имаат најмалку доверба во  крипто светот (4 проценти).

Оваа пролет, Европската комисија го спроведе првото истражување за финансиската писменост во ЕУ, кое откри дека нивото на финансиска писменост низ ЕУ е ниско.

Приближно 18 отсто од граѓаните знаат сè за инфлацијата, инвестициите и ризиците што ги носат, 64 отсто може да се каже дека имаат одредено средно знаење, а останатите 18 отсто ништо.

Хрватска има малку повеќе добро информирани луѓе – 20 проценти и малку помалку со целосно незнаење – 16 проценти, и забележително се врати кон инвестирање во криптовалути и доверба во банките. Секој петти хрватски државјанин нема заштеда и би останал без средства за живот доколку ги загуби редовните приходи. Од друга страна, нешто помалку од една четвртина од населението тврди дека со заштедата што ја имаат би можеле да го продолжат стариот живот најмалку шест месеци, па и повеќе. Според двата одговори се меѓу најлошите во ЕУ.

Хрватите се крајно песимисти кога станува збор за староста и пензионирањето, а само шест отсто од граѓаните очекуваат удобен живот во пензија, додека за другите овој удел се движи од три отсто во Полска до 24 отсто во Данска. Друга четвртина од Хрватите веруваат дека ќе живеат малку удобно, додека сите други гледаат на животот во својата старост со вознемиреност.

Хрватска е на шестото место од 27 во ЕУ според нивото на доверба во советите на банкарите и финансиската индустрија, со учество од седум отсто од оние кои силно веруваат во банкарски совети и 38 отсто кои би ги оцениле финансиерите како многу добри. Само по овој критериум предничат Финска, Чешка, Данска, Австрија и Португалија.

Инаку, секој четврти хрватски граѓанин има потрошувачки кредит, а секој десетти кредит со хипотека.

Со 56 проценти, Хрватите се пред просекот на ЕУ во користењето на услугите за онлајн банкарство и мобилните плаќања, пишува „Вечерњи лист“.