Домашната компанија Bitlucky, основана во Риека неколку години собирала пари од инвеститорите и наводно ги вложувала во криптовалути и им остварувала огромен профит. Сега, се чини, дека сè пропадна

Хрватските медиуми јавуваат дека компанијата BitLucky од Риека, која била специјализирана за тргување со криптовалути, наводно оштетила речиси илјада инвеститори, за најмалку 70 милиони евра во криптовалути.

Деловниот колапс на BitLucky, веќе се нарекува „најголемата крипто измама во Хрватска“. Неколку соговорници за Jutarnji List потврдиле дека директорот и познато лице на домашната крипто заедница, ги „исчистил“ сите сметки на компанијата, дека парите на инвеститорите исчезнале и дека наводно се криел на непозната локација во Лика. Неговите клиенти и инвеститори, како што дознаваме, за сè ја информирале полицијата и ангажирале адвокати.

Вчера, Burazer испрати срдечна е-пошта до сите клиенти на BitLucky, кои инвестираа со него со ветување за висока заработка од тргување со криптовалути. „Почитувани клиенти, со низа лоши занаети и одлуки, за жал, ја доведов состојбата на компанијата во кризна состојба. Повеќе информации ќе имаме во наредните денови“, се вели во пораката упатена до клиентите.

Контактирана е полицијата, а од полициската управа на Приморско-горанска одговорија дека „имаат информации“ и дека „за ова прашање им се обратиле одреден број граѓани“. Уредниците на порталот „Криптовјести“ шпекулираат дека Буразер изгубил најмалку 70 милиони евра од своите клиенти.

Бизнис-моделот на BitLucky беше едноставен. Клиентите би му дале пари на Буразер, а тој дополнително би ги вложил тие пари во криптовалути. Најмалиот влог, дознаваме, бил околу 15.000 куни, но наводно имало клиенти кои инвестирале до 700.000 евра во Буразер. На инвеститорите им ветил месечен профит од 5 до 25 проценти.

Во исто време, сите го опишуваат Буразер како тип кој не оставил впечаток на измама. Се вели дека добро го разбирал движењето на парите, состојбата на светските финансии и често успешно ги предвидувал подемите и падовите на вредноста на криптовалутите. Тој беше добро познат член на домашната крипто-заедница, чест учесник на разни конференции, тркалезни маси и крипто-состаноци.