Германскиот берзански оператор Deutsche Stock Exchange објави дека го прекинува тргувањето со акциите на руските банки и голем број хартии од вредност на руските издавачи и дека одлуката ќе стапи на сила веднаш. Списокот ги вклучува Сбербанк и ВТБ банка, пренесува Ројтерс, додавајќи дека овој потег го илустрира влијанието на западните санкции врз руските банки, како и реперкусиите низ европскиот финансиски систем.

Бројни банки и нивните адвокати се обидуваат да го проценат влијанието на новиот бран санкции и протерувањето на големите руски банки од глобалниот систем за меѓубанкарски комуникации врз нивниот бизнис.

Британската банка ХСБЦ почнува да ги прекинува односите со многу руски банки, вклучувајќи ја и ВТБ банката, втората по големина во Русија, според писмото до кое Ројтерс имал пристап, бидејќи финансиските институции почнале да применуваат ограничувања за Русија.

Акциите на водечките светски банки паднаа за 5,5 отсто во европскиот банкарски сектор, што е значително над падот од 2,3 отсто на генералниот паневропски берзански индекс Еуросток.

Најпогодени се банките со значително работење во Русија. Австриската Рајфајзен Банк Интернешнл падна за 15 отсто, француската Сосиете Женерал падна за 10,7 отсто, а италијанскиот Уникредит падна за 8,0 отсто. Германската Дојче банк, која отвори ново седиште во Москва во декември, падна за 8,5 отсто и соопшти дека ќе воведе санкции.

Ројтерс потсетува на одлуката на Европската централна банка да воведе привремен мораториум на работењето на Сбербанк Европа Австрија и нејзините две филијали во Словенија и Хрватска.

Филијалите на Сбербанк во Словенија се затворени, а активностите се ограничени на картички, при што банкоматите можат да подигнат најмногу 40 евра дневно, а Хрватската централна банка соопшти дека на штедачите на Сбербанк во таа земја ќе им биде дозволено да подигнат нешто помалку од 1.000 евра еден ден, пренесува Танјуг.