Основните потрошувачки цени на Јапонија во декември се зголемија за 4,0% во однос на претходната година, двојно повеќе од целта на централната банка од 2% и достигнаа ново 41-годишно ниво, покажаа податоците во петокот, како дополнување на неодамнешните растечки знаци на зголемен инфлациски притисок.

Податоците најверојатно ќе ги поддржат очекувањата на пазарот дека Банката на Јапонија (БОЈ) наскоро ќе ја прекине политиката за контрола на приносот и ќе дозволи каматните стапки да растат повеќе, велат аналитичарите. Зголемувањето на основниот индекс на потрошувачки цени (CPI), кој ја исклучува нестабилната свежа храна, но ги вклучува и трошоците за нафта, се совпадна со просечната прогноза на пазарот и следеше годишна добивка од 3,7% забележана во ноември.

Така, годишниот пораст на основниот CPI ја надмина целта на BOJ од 2% деветти месец по ред. „Инфлацискиот притисок значително се зголемува, со зголемувањето на цените што се зголемуваат над оние за храна и гориво“, вели Јошики Шинке, главен економист во Институтот за истражување на животот Даи-ичи. „Компаниите повеќе не се толку претпазливи околу зголемувањето на цените. Може да видиме дека инфлацијата ќе остане над целта на БОЈ од 2% до есен оваа година“, рече тој.

Основниот CPI, кој ги намалува трошоците за свежа храна и енергија, беше за 3,0% повисок во декември отколку претходната година, забрзувајќи од зголемувањето од 2,8% забележано во ноември.

БОЈ ја задржа монетарната политика ултра лабава во средата, но ги зголеми прогнозите за инфлацијата во новите квартални проекции, бидејќи компаниите продолжија да ги пренесуваат повисоките трошоци за суровини на домаќинствата.

Многу играчи на пазарот очекуваат централната банка постепено да ја укине контролата на кривата на принос, политика според која ги ограничува долгорочните каматни стапки околу нула, кога вториот, петгодишен мандат на гувернерот Харухико Курода ќе заврши во април.