Ова главно се должи на повисоките цени на енергијата и, пред сè, нафтата

Инфлацията в еврозоната достигна близо 6-годишен връх

Инфлацијата во еврозоната достигна највисоки нивоа за речиси шест години, главно поради високите цени на енергијата.

Според прелиминарните податоци на Евростат,инфлацијата во октомври достигна бројка од 2,2%, што претставува благ пораст од 2,1% месечно порано.

Податоците од октомври се највисоки од декември 2012 година, кога инфлацијата достигна и 2,5%. Минатиот октомври, кога цените се зголемија, тоа беше исто колку и 2,5% во октомври 2012 година, објави Асошиетед прес.

Главната причина за порастот во последниве месеци е зголемувањето на цените на енергијата и, пред сè, цените на нафтата. Цените на енергијата се зголемија за 10,6 отсто во октомври од 9,5 отсто во септември, според Евростат. Веднаш потоа, храната, алкохолот и тутунските производи се зголемија за 2,2%, наспроти 2,6% месечно порано. Значително е и порастот на услужниот сектор, што во октомври изнесува 1,5%.

Неодамнешниот пад на цените на нафтата може да значи забавување на растот на цените во текот на следните месеци.

И додека стапката на базична инфлација е над целта на Европската централна банка (ЕЦБ) од само 2%, законодавците изразија загриженост за постојаниот низок пораст на основните цени. Како резултат на тоа, не се очекува дека наскоро ќе се зголемат каматните стапки од нивните натприродни нивоа, иако ЕЦБ се подготвува да ја затвори својата програма за купување обврзници.

Кај основните елементи како енергија, храна, алкохол и тутун, инфлацијата се забрзува за 1,1% во октомври од 0,9% претходниот месец.

Претходно денес Еуростат исто така објави податоци за невработеноста во Европската унија и еврозоната. Сезонски коригирана вредност на невработеност за монетарната унија е во износ од 8,1% во септември, што претставува намалување на годишна основа. Ова е сè уште најниско ниво од ноември 2008 година.

За ЕУ, невработеноста изнесува 6,7% во септември, што исто така е намалување на годишна основа. Ова е најниска вредност од почетокот на месечното производство на податоци за вработување во јануари 2000 година.

Според податоците во деветтиот месец од годината вкупно 16,574 милиони мажи и 13,153 милиони жени од еврозоната, биле без работа.