Заштедувањето за нов автомобил може да биде предизвик, но со следење на неколку пристапи може да стане можно:

  1. Буџетирајте: Составете го буџетот и одредете колку пари може да заштедите месечно за нов автомобил. Буџетот треба да биде реален и да ги вклучува сите важни расходи.
  2. Избегнувајте непотребни трошоци: Избегнувајте непотребни трошоци како што се купување на скапа храна или скапи градежни проекти. Во нивната замена, пробајте да купувате поефтино, да планирате денес за утре и да ги следите попустите и промоциите на производите.
  3. Откажете некои расходи: Размислете за откажување на некои расходи, како што се кабелската ТВ или суперскапиот кабелски интернет, и користете ги помалку скапите алтернативи.
  4. Платете во готово: Ако платите во готово, обично добивате попуст. Исто така, кога се плаќа со кредитна картичка, во некои случаи има дополнителни трошоци како што е камата и чланарини.
  5. Размислете за лизинг: Лизингот може да биде добра опција за луѓето кои не можат да го купат автомобилот веднаш, но е важно да се пресмета колку ќе ве чини лизингот и колку пари ќе потрошите на крајот.
  6. Изберете добар автомобил: Изборот на добар автомобил може да значи и заштедување. Побарајте автомобил кој е економичен во поглед на потрошувачката на гориво и со ниски трошоци на одржување.