Што ќе се случи ако некои други земји го следат истиот пат?

Од своето основање, криптовалутите доживеаа подеми и падови. Криптовалутите се создаваат или гаснат, нивната вредност се зголемува или се намалува, обемот на употреба на одредени криптовалути станува поголем или помал. Дали и колку ќе опстанат на финансискиот пазар не може да се тврди со сигурност. Особено, растот или падот на вредноста на криптовалутите не може да се предвиди со сигурност.

Сепак, според претходните индикатори, криптовалутите нема да исчезнат од финансискиот пазар, барем не во догледно време. Преовладува општото мислење дека криптовалутите станаа постојан и неизбежен дел од светскиот финансиски пазар. Еден од основните елементи на успехот или неуспехот на криптовалутата е степенот на нејзино прифаќање. Колку повеќе учесници во трансакции и сопственици на одредена криптовалута, толку се поголеми шансите крипто-валутата да ја зголеми својата вредност. Напишавме за оваа тема во претходниот дел како еден од елементите за избор на криптовалути кои се погодни за инвестиции.

Во претходните продолженија пишувавме и за регулативата на одредени земји кои се обидуваат да ги стават под контрола криптовалутите доколку се користат на нивна територија и од нивните граѓани. Постојат различни обиди да се регулира тргувањето со криптовалути со повеќе или помалку успех.

Основниот проблем е што криптовалутите се саморегулирачки системи, така што секој обид за надворешна регулација е во спротивност со основните постулати на криптовалутите. Криптовалутите не ги познаваат државните граници, па затоа е многу тешко, ако не и невозможно, да се регулира нивното функционирање во рамките на една држава. Второ, во системот на криптовалути, анонимноста е еден од основните постулати, па затоа не е можно да се утврди кој од учесниците е граѓанин на набудуваната држава, а кој не.

Најновиот обид за регулирање на работата на криптовалутите е радикален потег на Турција, која забрани употреба на криптовалути од нејзините граѓани на нејзината територија. Овој потег не помина без последици. Биткоинот падна за нешто повеќе од 4% по одлуката на Турција, откако турската централна банка забрани употреба на криптовалути. Поточно, објавено е дека криптовалутите и другите слични дигитални средства засновани на дистрибуирана технологија на блокчејн не можат да се користат, директно или индиректно, за плаќање на стоки и услуги.

Еден од мотивите за ваквиот потег на турската централна банка е заштита од амортизација на турската лира и инфлацијата, која минатиот месец достигнаа 16% во Турција. Една од причините за одлуката беа безбедносните ризици на системот за криптовалути. Како резултат на оваа одлука, Bitcon изгуби 4,6% од својата вредност, додека Ethereum и XRP изгубија помеѓу 6% и 12% од нивната вредност.

Опишаниот пример покажува колку е кревок и подложен пазарот за криптовалути. Одлуката на само една земја, во овој случај Турција, предизвика забележителни поместувања на пазарот на криптовалути. Иако Турција е густонаселена земја и официјално седумнаесетта економија во светот, таа сепак е само дел од светската економија, таа успеа да воведе нарушување на вредноста на криптовалутите. Како другите земји ќе реагираат и каква трага тоа ќе остави на крипто-пазарот, останува да видиме.