Иако цената на тегла мед во српските продавници станува сè понедостижна за мнозинството просечни потрошувачи, бидејќи килограм понекогаш чини околу 2.000 динари (1.000 денари), пчеларите од сезона во сезона се се понезадоволни бидејќи, како што тврдат, од корона вирусот, сите инпути во пчеларството поскапеа, а големопродажната цена на медот падна за речиси половина.

Во споредба со 2020 година, цената на медот во малопродажбата е значително зголемена, па килограм багрем мед, кој порано чинеше околу 900 динари (450 денари), сега кај пчеларите се продава за околу 1.200 (600), додека во продавниците до 2.000 динари (1.000 денари). Поскапување на медот бележи и Заводот за статистика, па групата намирници во која спаѓаат медот, шеќерот, џемот и чоколадото поскапеле во просек за 16,7 отсто за една година. Во Здружението на пчеларски организации на Србија (СПОС), пак, наведуваат дека малопродажната цена на медот кај пчеларите останала приближно иста како лани, додека на големо е речиси преполовена.

Во Србија најмногу се произведува багремов мед, а потоа следат сончогледот, липата, ливадскиот, семето од репка, багремот и медот од пчели. Најскап е медот или медот од багрем, во зависност од сезоната. Годишното производство на мед во Србија е од четири до 12 илјади тони во зависност од сезоната, а регистрирани се околу 20.000 пчелари. Најголем дел од медот со години се извезува во Италија, Норвешка, Германија, Австрија, Франција како и во многу други европски земји, но не се за занемарување и околните земји, објави Пословни хр.