ПЕКИНГ – Кинеската централна банка во петокот објави дека ја одобри апликацијата од кинеското заедничко вложување во Американ Експрес за да започне со подготовките за формирање на клириншка институција во земјата.

На JV и е наложено да ја заврши операцијата за подготовки во рок од една година и да добијат зелено светло од централната банка, пред да се кандидира за банкарски клириншки бизнис, изјави Народната банка на Кина на својата веб-страница.