Инфлациските притисоци во еврозоната остануваат високи и Европската централна банка (ЕЦБ) ќе продолжи да ги зголемува каматните стапки за да ја поткопа ценовната динамика, изјави претседателката на ЕЦБ, Кристин Лагард.

Така, претседателката го потврди најновото упатство на банката за монетарната политика.

„Генерално, ценовните притисоци остануваат силни, а базичната инфлација е сè уште висока“, рече Лагард пред Европскиот парламент во Стразбур.

„Иако повеќето показатели за долгорочните очекувања за инфлација во моментов се околу 2%, овие показатели бараат постојан мониторинг“, додаде таа.

„Со оглед на основните инфлациски притисоци, планираме да ги зголемиме стапките за уште 50 базични поени на нашиот следен состанок во март. Потоа ќе процениме кој е следниот пат во нашата монетарна политика“, истакна Лагард.

Претседателката на ЕЦБ коментира дека иако показателите за доверба растат, а цените на енергијата паѓаат, економската активност ќе остане слаба на краток рок.

Иако инфлацијата е забавена во изминатите три месеци, шефовите на ЕЦБ продолжуваат да испраќаат порака дека битката против растот на цените сѐ уште не е добиена. Тие се загрижени поради континуираните притисоци на цените, кои би можеле дополнително да се интензивираат бидејќи работниците бараат повисоки плати за да се компензира падот на куповната моќ.

Инфлацијата во 20-члената еврозона достигна 8,5% во јануари, во однос на врвот од 10,6% во октомври, но податоците треба да се ревидираат и конечната бројка најверојатно ќе биде повисока по додавањето на податоците од Германија.

Лагард истакна дека инфлацијата кај услугите и индустриските стоки не енергетски интензивни исто така е брза, а повисоките каматни стапки на ЕЦБ може да ја намалат побарувачката и да го намалат притисокот врз цените.

Претседателката на ЕЦБ го посочи растот на платите како потенцијален извор на одржлива инфлација.

Растот на платите, кој се очекува да надмине 5% оваа година, сè уште ги надоместува изгубените реални приходи, но брзиот раст на номиналните приходи може да почне да се самозајакнува и да влијае на долгорочните изгледи за цените.

„Не може да се исклучи ризикот од посилно пренесување на висока инфлација на платите. Во оваа фаза, не гледаме јасни знаци на појава на самоодржлива спирала на платите и цените, но тоа секако може да се случи и да ја стимулира инфлацијата“, предупреди Лагард.

САД се соочуваат со сличен предизвик, зголемувајќи ги очекувањата за повеќе зголемувања на стапките од Федералните резерви од претходно прогнозираните.

Голем број лидери на ЕЦБ нагласија дека планираното зголемување на стапката за половина поен следниот месец веројатно нема да биде последно во веќе најагресивниот циклус на затегнување на монетарната политика во историјата на институцијата, забележува „Bloomberg“.

Ирскиот централен банкар Габриел Мекхлаф стана последниот лидер кој одобри цврст став, велејќи доцна во вторникот дека е отворен за продолжување на „енергични акции“.