Русија ќе се врати на Црноморскиот договор за извоз на жито од украинските пристаништа само доколку Западот ги исполни своите обврски кон Москва, изјави денеска рускиот министер за надворешни работи Сергеј Лавров во разговор со генералниот секретар на Обединетите нации, Антонио Гутереш.

„Одговарајќи на прашањето на генералниот секретар на ОН за изгледите за обновување на Црноморската иницијатива, Сергеј Лавров го повтори ставот на Москва дека е подготвена повторно да се приклучи на договорот само доколку бидат исполнети сите обврски кон руската страна“, се вели во соопштението на руското Министерство. за надворешни работи.

Украинските земјоделски и деловни здруженија се обратија до Европската комисија со предлог за оптимизирање на алтернативните рути (линии на солидарност) за извоз на жито од Украина до европските пристаништа со понатамошен транспорт до трети земји.