Европа мора да изработи „огромен“ стимулативен план за економијата за да може да се надминат ефектите од епидемијата на коронавирусот, изјави францускиот министер за финансии Бруно Ле Маир во понеделникот.

„Европа мора да докаже дека е политички ефективна. Очекувам силен, сеопфатен и координиран одговор од Европа за да се избегне ризикот од економска криза по епидемијата “, објасни Ле Маир во интервју за радио Франс Интер.

На состанокот закажан за почетокот на следната недела, министрите за финансии на еврозоната не смеат да губат време на лоши момци, но мора да одлучат за стимулативен план, рече тој.

„Сакам да предложам серија фискални и буџетски мерки, како дел од координираниот и сеопфатен стимулативен план кој ќе ни овозможи да го започнеме економскиот раст“, објави францускиот министер.

До неделата навечер, Франција регистрираше 1.126 случаи на коронавирус и 19 смртни случаи, а епидемијата се повеќе влијаеше врз нејзината економија.

Ле Маер проценува дека помалку од еден процент би можел да порасне оваа година поради откажување на јавните настани и падот на туристичкиот промет. Сè уште се проценува дека треба да порасне за 1,3 проценти.

Француската централна банка утрово процени дека економијата скоро ќе стагнира во првиот квартал во однос на последните три месеци од 2019 година, предупредувајќи на можноста за поизразено забавување на активноста заради епидемијата.

Во месечно истражување за деловната клима, банката ја намали проценката за раст на првиот квартал од 0,3 на само 0,1 проценти.

Скоро 20 проценти од вкупно 8.500 испитаници од анкетата од крајот на февруари до почетокот на март изјавиле дека очекуваат епидемијата на коронавирус да влијае на нивниот бизнис.

Нивниот удел е најголем во текстилниот сектор, каде што изнесува 40 проценти. Барем во градежниот сектор, каде што само 15 проценти од испитаниците очекуваат да биде зафатена епидемијата.

Апелот на Ле Маер за координирана акција за помош на економијата беше сличен на оној што го испрати Италија и која беше погодена од вирусот од повеќе од која било друга земја во Европа.

 

Забранет превземање на содржината без претходно одобрение од редакцијата на БанкоМетар.мк