Во Скопје денеска ќе се одржи Македонскиот енергетски форум (МЕФ) 2020. Го организираат Владата, Амбасадата на САД и ЗИП Институтот.

Годинашното, трето издание на Форумот 2020, ќе почне во 15 часот и ќе се одвива во хибридна форма. Учесниците ќе можат да го следат преку платформата ЗООМ, додека ограничен број панелисти и новинари ќе се соберат во посебно студио на МЕФ2020 во хотел „Мериот”.

Како што најавуваат организаторите, МЕФ ќе го отворат премиерот Зоран Заев, американската амбасадорка, Кејт Брнс и шефот на Делегацијата на ЕУ во Скопје, Дејвид Гир. Меѓу панелистите, пак, ќе биде и помошникот државен секретар за енергетика и ресурси на САД, Францис Р. Фанон.

Форумот е организиран од ЗИП Институт, Амбасадата на САД во Северна Македонија и Владата на Република Северна Македонија, а финансиран од Германскиот Маршалов Фонд во САД – Balkans Trust for Democracy, Кралската Норвешка Амбасада во Белград, АД МЕПСО и Делегацијата на ЕУ во Северна Македонија.