Работата на далечина е глупава и морално погрешна, рече извршниот директор на Тесла, Илон Маск, во својот последен круг критики за практиката на вработување што ја дефинираше ерата на пандемијата на коронавирус.

Во интервју за телевизијата CNBC, Маск, еден од најбогатите луѓе во светот, ги нарече технолошките работници од Силиконската долина „лаптоп класа која живее во ла-ла-ленд“.

Тој рече дека верува дека работата во канцеларија ја зголемува продуктивноста – и дека вработените кои одбиваат да се вратат во работната средина по завршувањето на ограничувањата за КОВИД-19 треба да „се спуштат на земја“ и да се вратат на работа како и сите други.

„Целата работа од дома…, мислам, има некои исклучоци, но мислам дека целиот поим за работа од дома е малку како, знаете, лажниот цитат на Марија Антоанета, „Нека јадат колачиња“, рече Маск во едно големо интервју.

„Навистина? Ќе работите од дома и ќе ги натерате сите други кои го направија вашиот автомобил да дојдат да работат во фабрика? Ќе ги натерате луѓето кои ви ја прават храната да ви биде доставена – да не можат да работат од дома? Луѓето кои доаѓаат да ви ја поправат куќата? Тие не можат да работат од дома, но вие можете? Дали тоа изгледа морално правилно? Тоа е збркано“, додаде Маск.

Запрашан дали верува дека тоа е морално прашање, тој рече „да“.

„Тоа е прашање на продуктивноста, но исто така е и морално прашање“, рече Маск, додавајќи дека луѓето треба да се спуштат на земјата во врска со тоа…со него, бидејќи тие бараат од сите други да не работат од дома додека тие работат“ – тоа е погрешно“.