© Reuters. FILE PHOTO: Abel and his wife Oliva laugh as they sit on a train after she arrived from Spain to spend a week in Munich

БЕРЛИН (Ројтерс) – Германија треба да ги интензивира напорите за привлекување на повеќе граѓани од другите земји-членки на ЕУ, од кои пет милиони од нив ја зголемија економијата во земјата за просечно 0,2 отсто годишно од 2011 година, објави во средата економскиот институт DIW.

Повеќето пристигнувања биле на млади, добро квалификувани и активни на пазарот на трудот работници, каде што ги пополниле многу слободни работни места и ја зголеми побарувачката на потрошувачите, се вели во една студија.

Миграцијата на граѓани од други земји на ЕУ достигна највисока точка во 2015 година, кога зголемувањето на БДП на Германија изнесуваше 3 отсто. “Без него, БДП ќе се прошири за само 1,2 проценти”, рече Мариус Клеменс, еден од авторите на студијата.

DIW рече дека, со оглед на стареењето на населението и недостигот на квалификувани работници, Германија треба да вложи напори да привлече повеќе мигранти од ЕУ, особено затоа што тие можеби ќе бидат задржана од другите европски економии кои сега се прошируваат исто така.

Германија има потреба од повеќе прагматични процеси за да ги препознае квалификациите за кариерата на мигрантите од земјите на ЕУ и од други места и да создаде поздрава средина.

Повеќе државјани на ЕУ се преселија во Германија помеѓу 2011 и 2016 година од мигранти и бегалци од надвор од блокот, чие доаѓање во рекордни бројки отвори горчлив политички јаз.

Десничарските групи во Германија тврдат дека мигрантите ги злоупотребуваат великодушните социјални бенефиции, без да придонесат кон нејзината економија.

Во август, податоците од Канцеларијата на трудот покажаа дека зголемениот број мигранти од земји кои не се членки на ЕУ, исто така, наоѓаат работни места во Германија, каде што невработеноста падна на рекордно ниско ниво.