Меѓународниот монетарен фонд ја зголеми својата прогноза за азиско-пацифичкиот регион, велејќи дека растот таму ќе биде поттикнат главно од закрепнувањето на Кина и „одржливиот“ раст во Индија.

Додека остатокот од светот се подготвува за побавен раст поради заострената монетарна политика на централните банки и руската инвазија на Украина, ММФ прогнозира дека бруто домашниот производ на азиско-пацифичкиот регион ќе порасне за 4,6% оваа година, пишува „CNBC“. Тоа беше за 0,3 процентни поени повеќе од прогнозата на ММФ во октомври, според регионалните економски изгледи за мај објавени денеска.

Подобрената перспектива на ММФ значи дека регионот ќе придонесе со околу 70% од глобалниот раст. Регионот забележа раст од 3,8% во 2022-ра година.

„Азија и Пацификот ќе бидат најдинамичните од главните региони во светот во 2023-та година, водени главно од добрите изгледи за Кина и Индија“, се вели во извештајот на ММФ.

„Се очекува двете економии да придонесат околу половина од глобалниот раст оваа година, а земјите од остатокот од Азија и Пацификот ќе придонесат со дополнителна една петтина“, соопшти ММФ.

На основа од земја по земја, организацијата ги зголеми изгледите за раст за Кина, Малезија, Филипините и Лаос на 5,2%, 4,5%, 6% и 4%, соодветно.

Иако ја намали својата прогноза за раст за Индија за целата година, ММФ сепак очекува економијата на земјата, која е на работ да стане најнаселена во светот, да порасне за 5,9 проценти во 2023-та година.

И покрај општиот оптимизам за регионот, ММФ ги намалува прогнозите за Јапонија, Австралија, Нов Зеланд, Сингапур и Јужна Кореја.

Јапонскиот раст се очекува да забави до 1,3 отсто во 2023-та година поради „послабата надворешна побарувачка и забавувањето на инвестициите“, се вели во соопштението на ММФ.

Слабеењето на домашната побарувачка во Австралија и Нов Зеланд поради затегнување од страна на централните банки се очекува да ги „намали изгледите за раст“ на 1,6% и 1,1%, соодветно.

„Инфлациските притисоци во напредните економии во Азија се очекува да бидат поупорни од проектираните во Светската економска перспектива од октомври 2022-ра година, поради неодамна објавениот раст на платите во Австралија, Јапонија и Нов Зеланд“, се вели ММФ во својот извештај.

Силната потрошувачка во Кина најверојатно ќе се прошири во остатокот од азиско-пацифичкиот регион, рече ММФ, додавајќи дека повторното отворање на Кина по укинувањето на најстрогите ограничувања за Ковид „ќе доведе до зајакнување на приватната потрошувачка, што ќе доведе до закрепнување во раст во Кина. Овој ефект се очекува да го надмине оној на другите двигатели на растот, како што се инвестициите.

Краткорочното економско влијание на закрепнувањето на Кина „веројатно ќе варира во различни земји, а оние кои се позависни од туризмот веројатно ќе имаат најголема корист“, се вели во извештајот, истакнувајќи дека зголемениот увоз од Кина најсилно ќе се одрази на услугите.

ММФ, исто така, забележува дека економиите во азиско-пацифичкиот регион може да претрпат несакани ефекти од тековните геополитички тензии во Кина. Претходно, организацијата процени дека глобалните тензии би можеле да ги попречат странските инвестиции и да доведат до долгорочна загуба од 2% од глобалниот БДП, потсетува „CNBC“.

„Ризиците од понатамошна фрагментација на глобалната трговија стануваат поочигледни со оглед на тековните трговски спорови меѓу САД и Кина (вклучувајќи нови ограничувања на трговијата со високотехнолошки производи) и зголемените геополитички тензии поврзани со руската војна во Украина“, предупреди ММФ.