Земјоделците ќе добијат повеќе пари од државата за да ги покријат трошоците за зелената нафта. Министерот Николовски посочи дека ваквата мерка се носи поради тоа што  ваквиот трошок во сите змејоделски култури е зголемен за 13 проценти.  Земјоделците неколку пати  се пожалија на повиоки производствени трошоци, главно заради поскапувањето на енергенсите на светките берзи. Поради тоа биле принудени да  ги поскапат земјоделските производи. Надлежните пак очекуваат со зголемената финансиска поддршка да се ублажи ударот.   

Николовски најави  дека од годинава овоштарите, субвенциите ќе ги добиваат авансно, одноно во оние моменти кога тие ќе сметаат дека им се најпотреби. Од слената година ваквата мерка ќе важи и за другите култури.

Се зголемуваат и субвенциите за говеда и кози, а се воведувата и нови. Николовски најави и зголемени конроли за тоа како ќе се исплаќаат овие пари, целат е средтвата да отидат на правото место.