Вкупното богатство на најбогатите Руси во јануари порасна за 1,37 милијарди долари, проценува РИА Новости врз основа на индексот на милијардерите Блумберг (ББИ).

Индексот ја зема предвид вредноста на акциите на компаниите во кои сопственици на акции се милијардери. За некои компании, пресметката се заснова на односот на капитализацијата на компанијата кон EBITDA или цената на акцијата до заработка по акција. Вкупно, рејтингот ББИ вклучува 500 најбогати луѓе во светот; од Русите, во моментов се запишани 23 лица.

Богатството на еден од главните сопственици на „Норилск никел“, Владимир Потанин, се зголеми за 704 милиони долари во јануари на вкупно 30,7 милијарди долари. Така, тој останува најбогат меѓу Русите на списокот на ББИ. На второ место е косопственикот на Новатек Леонид Микелсон, чие богатство во јануари падна за 403 милиони долари на 24,4 милијарди долари.

Третото место му припадна на Владимир Лисин, чиј капитал порасна за 358 милиони долари од почетокот на годината на 24,2 милијарди. Четвртото место го зазеде главниот сопственик на „Северстал“ Алексеј Мордашов, неговиот капитал се намали за 994 милиони долари, на 22,1 милијарди. Алишер Усманов (Металоинвест, Мегафон) е на петтото место, неговото богатство се намали за 69 милиони долари и изнесуваше 21 милијарда долари.

На шестото место е Роман Абрамович (Евраз) со богатство од 18,3 милијарди долари (пад од 126 милиони долари). Седмото место им припадна на Андреј Мелниченко од Еурокем и СУЕК (18,1 милијарди долари), додека неговото богатство се зголеми за 25,4 милиони долари.

На осмото место е косопственикот на Лукоил, Вагит Алекперов, кој додаде 672 милиони долари – сега неговото богатство се проценува на 18 милијарди долари.

Деветтото место му припадна на Генадиј Тимченко, кој поседува акции во Новатек и Сибур, неговото богатство падна за 145 милиони долари на 16,5 милијарди долари. Десеттото место му припадна на главниот сопственик на „Ренова“ Виктор Векселберг, чие богатство се зголеми за 126 милиони долари во јануари и достигна 16,2 милијарди долари.