Major Agriculture Companies Partner to Use Blockchain in Grain Trading

Четирите најголеми земјоделски компании во светот, попознати како ABCD, се здружија за дигитализирање на меѓународната трговија со жито, користејќи технологии на блокчејн и вештачка интелигенција (АИ), објави Ројтерс денес четврток, 25 октомври.

ABCD, е составена од Archer Daniels Midland Co., Bunge Ltd., Cargill Inc. и Louis Dreyfus Co., наведува дека спроведувањето на блокчејн решенијата може да ја направи поефикасна и потранспарентна трговијата, како и да ги намали трошоците. Конгломерат има за цел да го дигитализира системот кој претходно се потпирал на договори за хартија, фактури и рачни плаќања.