Довербата во турската економија го достигна својот врв во изминатата година и половина, јави ДПА. Зајакнување на довербата во доверливоста на турската економија е забележано во сите индустрии, освен во малопродажниот сектор и градежниот сектор, според истражувањето на Турскиот статистички институт во Анкара.

Индексот на економската доверба во земјата се зголеми на 102,2 поени во април од 98,8 во март.

Овој резултат е највисок од октомври 2021 година. Во преработувачкиот сектор показателот овој месец се искачи на 105,1 поени од 104,1 претходниот месец, а во услужниот сектор достигна 118,1 од 116,8.

Статистиката покажа и дека индексот на доверба на потрошувачите овој април достигна 87,5 поени наспроти позадината од 80,1 во мај, пишува БТА. Во исто време, индикаторот за економска доверба во малопродажниот сектор падна на 116,2 поени, а за градежниот сектор – на 88,4.