Јапонскиот премиер Фумио Кишида во петокот започна совет со задача да формулира стратегија за справување со нееднаквостите и прераспределба на богатството, што Кишида ја нарекува „нова форма на капитализам“.

Тоа е клучен дел од економската политика на Кишида, која ги комбинира „Абеномикс“ на поранешниот премиер Шинзо Абе со напорите за директно прераспределување на богатството од компаниите во домаќинствата.

Еден ден претходно, Кишида го распушти парламентот, а главната тема на парламентарните избори ќе биде економското закрепнување по пандемијата.

„За да постигнеме силен економски раст, не е доволно да се потпреме само на пазарот. Тоа нема да донесе плодови на раст за пошироката популација “, рече Кишида на прес -конференција во четвртокот, заговарајќи за посилно владино влијание врз економијата со цел да се распредели повеќе богатство на домаќинствата.

Советот ќе се состане за прв пат подоцна овој месец, а првите предлози треба да пристигнат до крајот на годината, за да можат да се земат предвид во расправата за даночната реформа за следната фискална година, изјави во петокот министерот за економија Даиширо Јамагива.

Претседател на советот е Кишида, а во неа се и министри, како и 15 претприемачи, научници, претставници на синдикатите итн.

Советот на Кишида го заменува претходниот владин совет за стратегија за раст, кој помогна во спроведувањето на приоритетите на претходникот на Кишида, Јошихиде Суга, како што е промовирање на дигитализацијата.