Пет акции кои имаат најголем пораст на Македонската Берза

2018-07-20 08:10

  Според билтенот кој го објави Македонската Берза за периодот јануари-јули, годинава од кој може да се види дека најголем пораст на вредноста оствариле акциите на Комерцијална банка (пораст од 89,9%), Жито Лукс (+69,6%), Винарската визба Тиквеш(+65,7%), Арцелор Миттал(+60,8%) и Окта (+58,1%).

НБРМ ќе ја усогласува монетарната статистика со најновите европски стандарди

2018-07-19 13:42

Народната банка на Република Македонија ја известува јавноста дека во текот на јули и август 2018 година, ќе објави податоци од монетарната статистика, статистиката на останатите финансиски институции и статистиката на каматните стапки, по нова методологија. Методолошките промени се направени заради усогласување со препораките...

НЛБ Банка ги намали провизиите за правни лица за меѓународни девизни плаќања

2018-07-19 13:25

НЛБ Банка ги намали провизиите за правни лица за меѓународни девизни плаќања во рамки на банките членки на НЛБ Групацијата (Словенија, Србија, Црна Гора, Босна и Херцеговина,Косово, Република Српска). Провизијата за Лоро и Ностро дознаки изнесува 5 ЕУР (SHA/BEN опција) , додека провизијата за...

НБРМ-Меѓународен финансиски пазар – неделен извештај

2018-07-19 13:03

  Во неделниот пазарен преглед кој го објави НБРМ на официјалната страна како важни настани кои ја одбележаа предходната недела се:  Трговска рестрикции: Натамошни царини од страна на администрацијата на САД и противмерки од Кина  ЕЦБ: Објавен е записникот од состанокот во...

Централна Кооперативна банка АД Скопје објави оглас за вработување

2018-07-19 12:05

Централна кооперативна банка АД Скопје, дел од групацијата ЦКБ Груп ЕАД има потреба од вработување на едно лице заинтересирано за работно место Соработник за банкарски услуги на правни лица во Дирекцијата за банкарски услуги на правни лица во Скопје на определено време од 6...

Нов работен материјал во издание на НБРМ

2018-07-19 11:49

Влијанието на политиката на квантитативно олеснување на ЕЦБ врз капиталните текови во регионот на Централна, Источна и Југоисточна Европа“ од гувернерката на НБРМ, д-р Анита Ангеловска-Бежоска, м-р Ана Митреска и д-р Султанија Бојчева-Терзијан. Овој материјал е обид за емпириска оцена на ефектите од политиката на...

Македонија ја потпиша Конвенцијата на ОЕЦД

2018-07-19 11:25

Со цел борба против даночната евазија и сивата економија, Република Македонија ја потпиша Конвенцијата за заемна административна помош за даночни прашања на ОЕЦД и Советот на Европа, информира Министерството за финансии.     Станува збор за конвенција потпишана од повеќе од 120 држави. Taa...

Американската банка „Morgan Stanley“ го зголеми профитот за 39%

2018-07-19 10:49

Американската банка „Morgan Stanley“ ги урна очекувањата на аналитичарите за профит од единиците за трговија и инвестиции во вториот квартал, објави „CNBC“. Банката со седиште во Њујорк изјави дека профитот се зголемил за 39% до 2,44 милијарди долари во вторите три месеци на годишна...

Швајцарскиот франк најранлив во случај на трговска војна меѓу САД и Кина

2018-07-19 10:23

    Швајцарскиот франк и скандинавските валути се најранливи во случај на ескалација на трговската војна меѓу САД и Кина. Според анализата на Данска Банка, Швајцарија, Данска и Шведска како мали и отворени економии, веројатно најмногу ќе бидат погодени од дополнителното воведување на царини...

22 банки Во Србија имале профит а седум биле во загуба

2018-07-19 09:35

Вкупниот профит пред оданочувањето на сите 29 банки во Србија на крајот од 2017 година изнесувал 68,7 милијарди динари. Тоа е за 47,39 милијарди повеќе од крајот на претходната година, објави Народната банка на Србија (НБС).   Во извештајот на НБС се наведува дека...