Стопанска Банка А.Д Скопје ќе започне со исплата на дивиденда од 20.06.2018 година

2018-05-31 11:13

Собранието на акционери на Стопанска банка АД Скопје  донесе Одлука за исплата на дивиденда за обични акции во вкупен бруто износ од 2.042.841.060,00 денари и 2.274.440,00 денари за приоритетните акции. Бруто дивидендата по акција за обичните акции изнесува 117,00 денари. Датум на евиденција, според кој...

Колкави се платите на членовите на Упавниот одбор на Стопанска Банка А.Д Скопје?

2018-05-31 10:55

Стопанска банка Скопје го објави  Годишниот извештај за минатата година,  преку Македонската берза, каде што има податоци за примањата на менаџментот на Банката. Па така, на членовите на Управниот одбор на Банката во 2017 година, им е исплатен вкупен бруто износ од 22.055.838 денари. “Во согласност со...

Високата нестабилност на крипто-пазарот ги натера германските инвеститори да ги продадат криптовалутите

2018-05-31 10:42

Високата нестабилност на крипто-пазарот изгледа дека не ги загрижува само инвеститорите, туку и властите ширум светот. Поради загриженоста за паѓање на цените на криптовалутите, германските обвинители презедоа итна продажба на конфискуваните виртуелни валути во вредност од повеќе од 12 милиони евра. Весникот „Der Tagesspiegel“...

Состанок за осигурување и реосигурување во Сараево – SorS 2018

2018-05-31 10:34

Најголем регионален состанок за осигрување ќе се одржи во Сараево, 30 мај 2018 – образование и обука, како клучна база на политиката за развој е главната тема на традиционалните 29-ти состанок на осигурување и реосигурување во организација во Сараево (SorS) оваа година ќе се одржи...

Италијанците сакаат да го задржат еврото

2018-05-31 10:19

Меѓу 60 и 72 отсто од Италијанците сакаат земјата да остане во еврозоната, додека 23 до 24 отсто би се откажале од заедничката валута, покажаа резултатите на две анкети, пренесува денеска Ројтерс. Анкетите за државната РАИ ја спроведоа агенциите Еуромедиа и Пиеполи. Прашањето на...

Животно осигурување- за кого е наменето?

2018-05-31 09:51

Полисата за животното осигурување е уникатен финансиски производ кој нуди двојна поволност: ИСТОВРЕМЕНО ОСИГУРУВАЊЕ И ЗАШТЕДА. Животното осигурување е програма која е совршено прилагодлива и секоја полиса претставува единствено решение целосно приспособливо на индивидуалните потреби на осигурениците. Со осигурувањето на живот сами одлучувате колку сакате...

Денес во Скопје ќе се одржи Семинар за заштита на системите на банките

2018-05-31 09:02

Главна тема на семинарот кој ќе се одржи денес е: „Заштита на системите на банките од злоупотреби за целите на перење пари и финансирање тероризам и улогата на одделите за спречување на перење пари и финансирање на тероризам“. Семинарот е во организација на Советот...

Комерцијална Банка: Годишен извештај за работењето за 2017 година

2018-05-31 08:30

  Комерцијална Банка А.Д Скопје на својата официјална веб страна го објави годишниот извештај за работењето во 2017 година. Во извештајот имате податоци за Финансиските показатели, кои се целите што сака да ги постигне банката во 2018 година, финансиските перформанци на банката, како банката...

Мите Макоил: За две недели се очекува горивата да поевтинат

2018-05-31 08:05

Мите Јовановски, сопственик на бензинските пумпи „Макоил“ во изјава за МРТ, истакна дека потрошувачите не треба да се вознемируваат по бранот поскапувања на дериватите, затоа што за две недели се очекува поевтинување. Трговецот со нафтени деривати објаснува дека растот на цената е резултат на...

Минатата година имавме рекордна искористеност на ИПА-средствата

2018-05-31 07:54

Минатата година имавме рекордна сума искористени ИПА-средства, односно европските фондови кои ни се на располагање – неколкукратно повеќе во споредба со претходните години, истакна министерот за финансии, Драган Тевдовски. Тој се обрати на ставање во употреба на надградениот и осовремен граничен премин „Табановце“ како...