ПроКредит објави оглас за практична работа за во експозитурата во Струга

2018-04-24 12:23

    ПроКредит банка за своите потреби објавува оглас за практична настава во експозитурата во Струга. Потребни услови за аплицирање: • студенти во третa или четврта година на студии • познавање на работа со компјутер (Microsoft Office) • комуникативна личност со силни интерперсонални вештини,...

Бум на берзата – надминат е прометот од 2017-ма година

2018-04-24 12:11

Бум на Берзата, прометот за незавршената третина од 2018 г., уште сега е поголем од рекордната (во последните три) 2017-та година. Во минатата, 2017, година, според годишниот статистички билтен за периодот од јануари до декември 2017 г., беа истргувани хартии од вредност од вкупно...

Извештај од светските берзи за 24.04.2018

2018-04-24 11:37

Цената на златото е во благ пораст. И цената на Биткоинот  е во нагорен тренд и се стврднува над нивото од 9000. S & P500 Сите три индекси на њујоршката берза најмногу паднаа во понеделникот. Губитниците беа компании од технолошкиот сектор. Дау Џонс изгуби...

Комерцијална банка наградена од Commerzbank AG, Frankfurt

2018-04-24 11:24

Комерцијална банка АД Скопје е добитник на наградата Commerzbank’s STP Excellence Award за 2017 година, како признание за брзината и квалитетот на меѓународните плаќања. Оваа награда е особено значајна бидејќи Commerzbank ја потврдува одличната соработка и по втор пат го признава извонредниот квалитет во...

Акцизите и даночните промени ќе донесат поскапувања

2018-04-24 11:20

Економските аналитичари очекуваат постепено забрзување на инфлацијата и на економскиот раст во периодот 2018 ‒ 2020 година, покажува најновата анкета на Народната банка. Така, за 2018 и 2019 година очекуваат дека просечната стапка на инфлација ќе изнесува 1,9%, а потоа дека минимално ќе забрза...

Finance Think: Порастот на платата во јануари и падот во февруари се од сезонски ефект

2018-04-24 10:50

Просечната нето плата за 2018 година ќе се движи околу 24.000 денари, оценува Институтот за економски и политички истражувања Finance Think. Наглиот пораст на просечната плата во јануари 2018 година според нив не може да се толкува дека е резултат на порастот на минималната...

11-та Конференција за плаќањата и пазарната инфраструктура ќе се одржи од 6 до 8 јуни во Охрид

2018-04-24 10:19

Народната банка на Република Македонија, во соработка со Централната банка на Холандија, веќе единаесетта година по ред, традиционално е домаќин на 11. конференција за плаќањата и пазарната инфраструктура: Време е за дигитализација, којашто ќе се одржи во Охрид, Република Македонија, од 6 до 8 јуни...

„Bitcoin Cash“ значително ја зголеми својата вредност во изминатата недела

2018-04-24 10:11

Како што пишува „Business Insider“ криптовалутата „Bitcoin Cash“ значително ја зголемила  својата вредност  во изминатата недела, а во понеделникот растот беше 17%. Така, во последните седум дена зголемувањето на нејзината цена достигна 80%. Како главен  двигател на нагорните движења на цените е претстојната поделба на...

Како да избегнете биткоин и други алткоин измами

2018-04-24 10:04

  (Време за читање 7 минути)  Ако редовно ги читате моите статии за крипто валутите, ќе забележите дека во скоро сите статии ви предлагам да останете безбедни,  како да се заштитите од измамите, како да направите некои истражувања пред да започнете да инвестирате и тн....

How to avoid Bitcoin and other altcoins Frauds

2018-04-24 10:02

  (Reading time 7 minutes) If you are following regularly my posts about the crypto currencies you will notice that in almost all of them I am suggesting you how to stay safe, how to protect yourself from scams, how to make some research...