Царините кои што ги воведе САД може да ја уништат глобалната економија

2018-03-29 14:00

Денеска Министерството за трговија во Кина побара од Вашингтон да се откажат од планот за царините, затоа што тоа може да доведе до верижна реакција која би можела да ја уништи глобалната економија.   Според тоа потпаролот на кинеското Министерство за трговија, Гао Фенг...

ХалкБанк со известување до своите клиенти дека ќе врши корекција на каматните стапки на депозитите за физички лица со променлива каматна стапка

2018-03-29 12:40

    Халкбанк АД Скопје ги известува клиентите дека ќе изврши корекција на каматните стапки на активните депозити за физички лица со променлива каматна стапка и тоа сите денарски депозити со каматна стапка над 2,80% и девизните депозити во евра со каматна стапка над 1,40%.     Корегираната каматна...

НБРМ од 15 мај ќе пушти во оптек книжни пари од 10 и 50 денари

2018-03-29 12:35

    Народната банка на Република Македонија на денешната седница донесе Одлука од 15 мај годинава да бидат пуштени во оптек книжни пари изработени од полимер, во апоени од 10 и 50 денари.   Советот на седницата, како што соопшти НБРМ,  донесол  и Одлуката за повлекување...

Извештај од светските берзи за 29.03.2018

2018-03-29 11:02

    Во  средата, американските акции паднаа поради загубите во секторите за нафта и гас, основни материјали и технологија. Цената на биткоинот беше обележана во четвртокот, како што според некои вести, Јужна Кореја постигна договор со кој ќе се овозможи трансакција на криптовалутите  на...

Швајцарија се врати на своите планови за финансиска поддршка за новите членки на ЕУ

2018-03-29 10:31

  Швајцарија ги обнови  своите планови да обезбеди дополнителни 1,3 милијарди швајцарски франци (1,37 милијарди долари) за финансирање на поновите членки на ЕУ со цел подобрување на односите со нејзиниот најголем трговски партнер, соопштува „Ројтерс“.   Имено Швајцарија иако  не е членка на ЕУ,...

Благодарение на забрзувањето на личната потрошувачка САД оствари поголем раст на БДП

2018-03-29 10:15

Податоците објавени на Министерството за трговија на САД покажуваат, дека во последниот квартал од 2017 година Американската економија остварила поголем економски раст од првично проценетиот.   Бруто домашниот производ (БДП) на САД во последните три месеци од минатата година порасна по стапка од 2,9...

Водечки компании во осигурувањето се Кроација Осигурување /живот и Триглав

2018-03-29 09:45

Во поглед на бруто полисираните премии, во Македонија, водечка компанија за животно осигурување е Кроациа осигурување/живот, која има 43,03% од вкупните полиси, додека Триглав осигурување е лидер во неживотното осигурување со 17,39% од вкупните полиси.   Македонскиот осигурителен сектор за претходната 2017 година оствари...

Менувачници за Криптовалути (Втор дел)

2018-03-29 09:40

(Време за читање 6 минути)   Во последната  објава, повеќе се фокусирав на децентрализираните менувачници.  Во оваа објава ќе се фокусирам на централизираните менувачници. Централизираните менувачници се попопуларни од  децентрализираните, бидејќи тие се полесни за користење.  Голем дел од инвеститорите концептот на централизирани менувачници, го сметаат како...

Cryptocurrency Exchanges (Part 2)

2018-03-29 09:37

(Reading time 6 minutes)   In the last post I’ve the focus more on the decentralized exchanges. In this post I will focus on the centralized exchanges. The centralized exchanges are more popular than the decentralized, because they are easier to use. Many of...

Британската централна Банка на Англија нема да ги промени условите за европските компании

2018-03-29 09:15

    Централна Банка на Англија им порача на европските финансиски компании дека одреден период по Брегзитот ќе може да работат во Велика Британија под истите правила што важат и сега.   Банката  во своето соопштение го поздрави минатонеделниот договор меѓу британската Влада и...