Руската централна банка минатата година потрошила огромна сума за поддршка на рубљата

2015-01-13 07:01

Руската централна банка ја откри огромната сума со која се обидува да ја поддржи вредноста на рубљата. Во изминатата година, банката на девизниот пазар потрошила 76 милијарди долари и 5,4 милијарди евра за купување на рубљи. Руската валута е под постојан притисок поради западните санкции кон Русија поради кризата во Украина и...

Како да изберете во која валута да штедите

2015-01-12 07:01

Валутата во која можете да штедите во една банка зависи од понудата на пазарот и довербата на финансиските институции во одредена валута. На пазарите кои имаат доминантна и стабилна домашна валута, која не е проследена со големи флуктуации во девизниот курс, и валута која не...

Електронско банкарство

2015-01-10 07:01

Во последните десеттина години, банките масовно започнаа да го користат интернетот како средство за испорачување на своите услуги. Како последица на развојот на информациско-комуникациската технологија е појавата на електонското банкарство. Е-банкарството претставува техника на извршување на банкарските работи, односно начин на испорака на банкарските производи. Според...

Намалени цените на мало и трошоците на живот

2015-01-09 07:01

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на трошоците на животот во декември 2014 година, вo споредба со декември 2013 година, забележа намалување од 0.5%, а индексот на цените на мало забележа намалување од 2.3%. Во 2014 година, во однос на 2013 година,...

Како да заработите повеќе пари?

2015-01-08 07:01

Причина за многуте проблеми што ги имаме поврзани со пари лежи во нашиот погрешен пристап во врска со тоа. Пол Мекан, автор на неколку најпродавани книги за тоа како можете да влијаете на себе, претставува идеи кои се однесуваат на трошење и заштеда на пари. Прво штедете, па...

Најбогатите во 2014 година го зголемиле богатството за 92 милијарди долари

2015-01-07 07:01

Во 2014 година на богатството на 400 најбогати луѓе во светот се зголеми за 92 милијарди долари, на 4,1 трилиони долари, според истражувањето на агенцијата Blumberg. Најголем е растот на богатство на кинескиот милијардер Jack Ma, поранешен професор по англиски јазик и ко-основач на Alibaba, неговото богатство...

Еврото падна на девет-годишен минимум

2015-01-06 07:01

Европската валута падна толку ниско и го достигна својот девет-годишен минимум за прв пат од почетокот на 2006 година. Во трговијата со валути еврото падна на 1,19 во однос на доларот. Очекувањата стапката на инфлација во еврозоната да падне во негатива, стравувањата дека Грција може да ја напушти...

10 работи за економијата, кои сите треба да ги знаат

2015-01-05 07:01

  Економија – Економијата е поделена во две главни групи – микроекономија и макроекономија. Микроекономијата ги проучува однесувањето на потрошувачите, цените, на маржите … а макроеконимијата ја проучува пошироката економија, каматните стапки, бруто домашниот производ (БДП). Микроекономијата е корисна за менаџери, додека макроекономијата за инвеститорите. Закон за понуда и побарувачка...

Автомобилски кредит или финансиски лизинг – Што да се избере?

2015-01-03 07:01

Купувањето на автомобил со готовински средства речиси стана историја. Мал е бројот на семејства кои се во можност да си дозволат купување на автомобил со готовина. Ова не се должи на слабата куповна моќ на населението во Македонија, туку е тренд во целиот свет. Освен купување на автомобил...

Кои видови на камати ги плаќаме при користење на кредит

2015-01-02 07:01

Каматата е цената што се наплаќа за користење на средства од банката и се изразува во проценти. Тој го претставува односот на износот на годишната камата и износот на кредитот. Висината на каматната стапка зависи од видот на кредитот, периодот за кој се дава,...