Започна пријавувањето за престижните награди на “Sarajevo Business Bridge Awards 2018”

2018-02-20 18:36

Сараево Бизнис Форум (СБФ), водечката конференција за инвестиции во Југоисточна Европа, на 25 април ќе ги додели престижните признанија “Sarajevo Business Bridge Awards” на компаниите и поединците кои со својата работа, инвентивни идеи и вработување на млади лица придонесоа за развојот на претприемништвото и инвестициската клима...

Во Силк Роуд Банка исплата на пензиите секој први во месецот

2018-02-20 18:31

  Силк Роуд Банка АД Скопје почнувајќи од март ќе врши исплата на пензиите секој први во месецот. Доколку, пак, први е неработен ден (викенд или празник) исплатата на пензиите ќе се врши веднаш во првиот нареден работен ден, соопшти банката. Исто така со...

Одлетаа пилињата на КFC

2018-02-20 15:31

  Мултинационалниот синџир на исхрана затвори повеќе од 600 свои ресторани поради недостаток на пилешко месо. Проблемот е предизвикан од одлуката на компанија да го промени својот долгогодишен доставувач Bidvest, и почне да соработува со компанијата DHL. Според трговскиот синдикат во Велика Британија  GMB union ова...

Путин ги враќа своите милионери во Русија

2018-02-20 14:30

  Рускиот претседател Владимир Путин потпиша пакет на закони со кои се амнестираат руските бизнисмени кои претходно направиле легални грешки кон руската федерација. Според законот кој влегува во сила веднаш, сите Руси кои ќе го пријават својот капитал најдоцна до 28 февруари 2019 година...

Непочитување на економските и социјалните права на граѓаните на Македонија

2018-02-20 13:21

    Во земјава  поголем е  бројот  на повреди на економските и социјалните права на граѓаните, што се должи на се поголемата сиромаштија во земјата,  високиот степен на невработеност, но и на бавните реформи во делот на социјалната и здравствената заштита. Лицата со попреченост,...

Приходите на Британската банка “HSBC” не ги задоволија инвеститорите

2018-02-20 13:10

    Најголемиот кредитор во Европа по пазарна капитализација „HSBC Holdings“ забележа скок на годишната добивка пред даноците под прогнозите и откри план за привлекување на до 7 милијарди долари финансирање во следните четири месеци, за да ја потврди капиталната база, додека банката се...

Спасувачкиот фонд на еврозоната под контрола на членките

2018-02-20 12:16

Европскиот монетарен фонд, планиран како замена за спасувачкиот фонд на еврозоната, би требало да биде под контрола на земјите членки и независен од Европската комисија. Тоа го изјави директорот на Европскиот стабилизационен механизам (ЕСМ) Клаус Реглинг. Европската комисија, сепак сака, ЕСМ да стане институционален...

Колку Македонија заработи а колку земјите од ЕУ во 2017 година

2018-02-20 12:00

    Според сајтот historynutshell.com и неговото истражување меѓу најбогатите се оние најголемите лидери на Европската унија – Германија и Франција. На мапата кој ја има објавена прикажува европските земји и профитот што го генерирале во текот на 2017 година. Не е изненадувачки што меѓу најбогатите се најголемите...

„Deutsche Bank“ ќе се ослободи од најмалку 250 работни места во инвестициското банкарство

2018-02-20 10:30

      „Deutsche Bank“ ке скратува работни места во инвестициското банкарство, вклучувајќи во Лондон и САД, пренесоа агенциите, повикувајќи се на запознаен извор, според кого бројката може да достигне 500 лица. Банката е во процес на намалување на 9.000 работни места, или околу еден...

ЕУ може да ги намали расходите со искористување на обновливите ресурси

2018-02-20 10:00

Евроспката унија може значително да ја зголеми употребата на обновливи извори на енергија, заштедувајќи милијарди долари, се наведува во истражувањето на Меѓународната агенција за обновлива енергија. ЕУ може рентабилно да го зголеми за 34 проценти делот на зелените енергетски извори во енергетиката до 2030...